Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Dip Iers slachtaanbod waarschijnlijk tijdelijk

20 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De Ierse rundvleesmarkt staat er in 2024 behoorlijk sterk voor. Door hoge prijzen was het slachtcijfer tot en met de lente van 2024 hoog. Sinds de prijzen in mei wat zijn gedaald, nam het aantal slachtingen sterk af. De verwachting van de markt is dat het slachtcijfer op korte termijn herstelt, al lijken toppen van eerder dit jaar onwaarschijnlijk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Ierse agrarische media wordt al sinds de lente gerept over het hoge runderaanbod. Door onder meer een buitengewoon grote Europese vraag naar rundvlees stonden de Ierse rundvleesprijzen begin 2024 op recordhoogte. Daarnaast lag het slachtcijfer hoger, aangezien de Ierse overheid de veestapel verkleint om de stikstofuitstoot in het land te verlagen.

Deze factoren vertaalden zich in een aantal forse pieken in het slachtcijfer. In 2023 lag het Ierse slachtcijfer het grootste deel van het jaar rond de 30.000 runderen per week. In 2024 was de markt een stuk minder constant en schoot het slachtcijfer richting de 34.000 en 40.000 per week. Tot en met week 18 (eind april) lag het slachtcijfer structureel hoger dan het jaar ervoor. In die week was het verschil tussen het slachtcijfer van 2023 en 2024 19.670. Op dat moment lag het percentage 3,2% hoger.

Inmiddels is het slachtcijfer weer fors gedaald, tot onder het niveau van 2023. De laatste vijf weken werden fors minder runderen geslacht dan in 2023. In week 24 (medio juni) zijn er in totaal net iets minder dan 812.600 runderen geslacht. Een jaar eerder was het slachtcijfer 801.060 runderen. Uit de laatste slachtdata blijkt dat het slachtcijfer 11.584 runderen hoger ligt, zo'n 1,4% meer dan het jaar ervoor.  

Uiteindelijk is het huidige lagere slachtcijfer vooral het effect van marktwerking. Het slachtcijfer daalde tot onder het gemiddelde van 2023 toen de Ierse rundvleesprijs begon te dalen. Op 11 mei stond de Ierse vleesstierenprijs op recordhoogte. Daarna daalde de prijs tot 25 mei met maar liefst 9 cent. Het gevolg hiervan is dat het aanbod vrijwel meteen onder druk kwam te staan.

Vleesrunderhouders hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld varkens- en veeskuikenhouders, vrij veel ruimte om runderen vroeger of later te laten slachten. Afhankelijk van marktomstandigheden worden slachtrunderen in de regel op een leeftijd van tussen de 24 en dertig maanden geslacht. Dat rundveehouders wachten nu de prijzen wat lager zijn, blijkt uit data van de Ierse vleescommissie. In 2023 telde het land ongeveer 112.000 slachtklare vleesrunderen. De verwachting is dat de slachtcijfers met 16,7% toenemen. Volgens de vleescommissie telde Ierland in mei 130.000 runderen van tussen de 24 en dertig maanden. De verwachting is dat het extra aanbod vrij snel beschikbaar komt. Uit data van veemarkten blijft dat de slachtprijzen sinds grofweg twee weken weer stijgen.  

Melkrunderslachtingen stijgt waarschijnlijk niet
Toch zullen de toppen van eerder dit jaar waarschijnlijk niet terugkeren. De slachtingen van melkrunderen zullen vermoedelijk niet zo hoog zijn als in het voorjaar van 2024. Tot 1 juni werden 2% extra melkrunderen geslacht. Door ongunstige melkprijzen en hoge fosfaatprijzen was het in de lente voor melkveehouders aantrekkelijk om ouder, minder productief, melkvee naar de slacht te brengen. Inmiddels is het meeste oudere melkvee geslacht en is de melkprijs een stuk gunstiger. Daardoor ligt het niet voor de hand dat er later dit jaar ook extra melkvee wordt geslacht. Daardoor zal de druk op de lagere categorieën zoals de worstcategorie en de P-categorie vlees beperkt blijven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden