Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs stabieler door constantere aanvoer

18 Juni 2024 - Matthijs Bremer

Een constante gastoevoer richting Europa zorgde ervoor dat de gasprijs niet al te volatiel was. Terwijl de gasprijs vrij constant bleef, was de elektriciteitsprijs wispelturig en zorgde harde wind voor goedkope stroom.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van gas is deze week licht gestegen. Op dinsdag 11 juni werd gas voor €34,29 per megawattuur verhandeld. Op 13 juni bereikte de prijs het hoogste punt van de week bij een stand van €35,72. Op maandag 17 juni daalde de prijs weer tot €34,86.

De gasmarkt was de laatste week tamelijk stabiel. Dat is het gevolg van een constante gasaanvoer, na weken van problemen met Noorse exporten. Dat is goed nieuws, want tot nu toe zit de vulling van de reserves nog niet mee. Analisten spreken daarbij van een ongebruikelijk langzame start van het vulseizoen. In totaal werd er sinds 31 maart slechts 2,1 terawattuur per dag aan gas opgeslagen. Sinds 2012 lag de gemiddelde snelheid waarmee de reserves worden bijgevuld op gemiddeld 2,9 terawattuur per dag. Zelfs voor de Oekraïne-oorlog was een dergelijke vulsnelheid ongebruikelijk. De laatste tien jaar kwam het slechts één keer voor dat de gasvoorraden zo langzaam werden bijgevuld. Al scheelt het dat we de winter met zeer volle reserves uit zijn gekomen. Daardoor waren de reserves bij de laatst beschikbare meting van 9 juni nog altijd met 17%-punt meer gevuld dan in het tienjarig gemiddelde. Daar staat echter tegenover dat de vulgraad op 31 maart 22%-punt hoger was.

Dat de snelheid waarmee de reserves gevuld worden tegenzit, komt vooral door de zwakke Amerikaanse aanvoer van LNG in verband met onderhoud aan de LNG-terminal Freeport. Daardoor daalde de Amerikaanse uitvoer van vloeibaar gas tot het laagste punt sinds augustus 2022. Opmerkelijk genoeg zakte de aanvoer uit de Verenigde Staten onder de Russische gasexport, die nog altijd goed is voor zo'n 15% van de Europese invoer.

Gunstig weer
Op het moment staat de gasprijs weer wat onder druk. Daarbij is een gunstige temperatuur leidend. De laatste weken was het in Noord-Europese landen aan de koude kant, waardoor in onder meer de Scandinavische landen her en der verwarmingen aanstonden. Inmiddels zijn de weersverwachtingen wat gunstiger. Vrijwel nergens in Europa is het nu zo koud, maar tegelijk zijn de temperaturen in grote delen van Europa ook niet zo hoog dat er veel extra gasvraag is om stroom op te wekken voor airconditionings.  

Wind zet de toon op de elektriciteitsmarkt
Ondertussen schoot de elektriciteitsprijs deze week behoorlijk op en neer. Op dinsdag 11 juni werd elektriciteit voor €61,19 per megawattuur verhandeld. Opmerkelijk is dat de laagste prijs van de week niet op zondag 16, maar zaterdag 15 juni bereikt werd. Op die dag werd elektriciteit voor €17,69 per megawattuur verhandeld. De hoogste notering bereikte de Epex op maandag 17 juni, toen de prijs steeg tot €87,66.

De prijs van elektriciteit blijft tamelijk gunstig, aangezien naast zonne-energie wind ook een stevig aandeel in de energiemix heeft. Normaal gesproken daalt het aandeel van windenergie fors in de lente en de zomer, terwijl de zonne-energie toeneemt. Dit jaar blijft het echter fors waaien, waardoor de energie vrijwel constant gedrukt wordt en dat was deze week niet anders. In totaal werd deze week 32,7% van alle stroom door zonnepanelen opgewekt. Windturbines hadden een aandeel van 31,5%. In totaal werd daardoor 64,2% van alle stroom door vrijwel gratis bronnen opgewekt.

Dit zorgde ook voor het atypische prijspatroon. Vooral op maandag, zaterdag en zondag zorgde de stevige wind voor lagere prijzen. In het weekend was niet alleen de output van zonnecollectoren hoog, maar verzetten ook de windturbines flink wat werk. Met name zaterdag was de windkracht hoog. Dat heeft als voordeel dat de energie constanter over de dag opgewekt werd, waardoor de prijs constant gedrukt werd en de basisprijs daalde. Op zondag waaide het wat minder hard, maar was er net wat meer zonne-energie. Daardoor was de opwek uit hernieuwbare bronnen een stuk minder efficiënt en nam de prijs toe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden