Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen lijkt op te drogen

2 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De dynamiek op de rundvleesmarkt is na zeven stabiele weken volledig omgekeerd. Waar de vraag en het aanbod de laatste weken hoog waren, zijn beide deze week laag. Al lijkt de lage vraag gelet tijdelijk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtprijs van runderen blijft nog altijd gelijk, zo blijkt uit de notering van de Vee & Logistiek. De prijs van U-kwaliteit rundvlees blijft voor de zevende week op rij €4,78 per kilo. Ondertussen noteert de P-kwaliteit nog altijd €2,98.

Tot voor kort bleven berichten uit de rundvleessector eentonig. De vraag was sterk en ook het rundveeaanbod was stevig. Dit resulteerde in een markt die in balans bleef, waardoor de prijs niet van zijn plek kwam. In deze periode kozen veel melkveehouders er door hoge kosten voor mestafvoer en een relatief lage melkprijs voor om de wat minder productieve koeien eerder te laten slachten. Daardoor lagen de slachtcijfers heel het jaar boven het vijfjarig gemiddelde.

Dat is volgens de laatste slachtdata van RVO nog steeds zo. In week 16 werden 10.547 runderen geslacht, terwijl je op basis van het vijfjarig gemiddelde zou verwachten dat het slachtcijfer rond de 9.200 runderen zou liggen. Deze slachtcijfer lopen echter twee weken achter en volgens ingewijden in de markt geven de cijfers geen accuraat beeld meer. 

Slachterijen en handelaren zijn het er over eens dat er flink minder runderen binnenkomen. In de markt is volgens hen te horen dat de melkveehouders inmiddels weinig laagproductief vee meer over hebben. Daardoor is er geen reden meer om extra melkvee naar de slacht te brengen. Slachterijen geven aan dat de slachthaken nog altijd vol zijn, al voelen zij zich gedwongen minder runderen en meer kalveren te slachten. 

Lage vraag is tijdelijk
Ondanks het lagere aanbod is de markt in balans. Aan de aanbodkant van de markt loopt het minder hard. Slachterijen schrijven dit toe aan de meivakantie. Deze weken zijn een hoop gezinnen op vakantie, waardoor de vraag in Noord-Europa lager is. Daarnaast is er nog weinig warm weer geweest, waardoor extra vraag voor barbecues nog niet op gang komt. De verwachting van de markt is dat deze situatie niet lang zal duren. Mooi weer kan niet permanent wegblijven en na de meivakantie neemt de binnenlandse vraag weer toe. Veehandelaren verwachten daarom dat de prijzen op zowel de vlees- als veemarkt nog wat zullen stijgen. Met name de vraag naar snippers en biefstukken zal bij beter weer wat kunnen toenemen. 

Daar staat echter tegenover dat de Albert Heijn een concept van half-om-half gehakt met kippengehakt heeft gelanceerd. Gezien de focus de Albert Heijn op duurzame voeding, mag het niet verbazen als dit een negatieve impact heeft op de verkoop van snippers. Dat zou zeker impact kunnen krijgen, aangezien de toevoeging van kippenvlees de prijs van het gehakt nog wat verder weet de drukken. Daarnaast is het een concurrent voor puur rundergehakt voor consumenten die bezwaar hebben bij het eten van varkensvlees en om deze reden traditioneel half-om-half gehakt laten staan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden