Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe in de lift maar EU exportcijfers blijven uit

16 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese Commissie heeft al bijna anderhalve maand geen graanexportcijfers gepubliceerd, terwijl die normaal wekelijks komen. Dat stuit op steeds meer kritiek van de handel, zeker nu de Matif op het hoogste niveau in negen maanden staat. De natte herfst heeft ervoor gezorgd dat Franse boeren meer maïs en zomergerst zaaien. Dat blijkt uit de nieuwe areaalverwachting van het Franse ministerie van Landbouw. Desondanks krimpt het totale graanareaal in Frankrijk voor het derde jaar op rij.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 hoger op €250,75 per ton. Op de CBoT deed de koersen een stapje terug afgelopen handelssessie. Het julicontract voor tarwe sloot 1% lager op $6.65¾ per bushel. Maïs liet een vergelijkbare daling zien en leverde 1,1% in en kwam daarmee uit op $4.62½ per bushel. Soja bewoog zoals bijna gebruikelijk vooral zijwaarts en sloot 1 cent lager op $12.13½ per bushel.

Franse akkerbouwers kiezen noodgedwongen voor zomergerst en maïs. Dat blijkt uit de voorlopige areaalcijfers van het Franse ministerie van Landbouw. Ten opzichte van vorig seizoen is het areaal zomergerst met 12,2% gegroeid naar 502.000 hectare. De beteelde oppervlakte zomergerst zit daarmee nog wel 15,8% onder het vijfjarig gemiddelde. Het maïsareaal wordt vergeleken met vorig jaar 9,6% groter en komt uit op 1,4 miljoen hectare. Dat is overigens 5% onder het vijfjarig gemiddelde. Ondanks dat er meer zomergraan is gezaaid valt het totale graanareaal in Frankrijk 3,2% kleiner uit dan vorig seizoen. Het is daarmee het derde jaar op rij dat het graanareaal afneemt.

Het areaal bieten en zonnebloemen blijft stabiel op respectievelijk 398.000 en 823.000 hectare. Soja is wat uit de gratie geraakt bij de Franse akkerbouwers. Het areaal krimp volgens het ministerie met 5,5% naar 149.000 hectare.

Geen exportcijfers
De Europese Commissie publiceert normaal wekelijks de im- en exportcijfers van granen en oliehoudende zaden. Door technische problemen dateren de laatste cijfers van 27 maart. De kritiek op het uitblijven van nieuwe cijfers zwelt aan. Op de Matif steeg tarwe naar het hoogst niveau sinds juli afgelopen jaar. Of de export daar één van de factoren bij is valt nu voor de handel en analisten lastig in te schatten. Daarnaast hebben de Europese graanexporteurs te maken met concurrentie uit het Zwarte Zeegebied. Betrouwbare exportcijfers zijn essentieel om in te kunnen schatten hoe duurzaam de rally op de tarwemarkt is, zo luidt de kritiek. Het ontbreken van de cijfers draagt niet bij aan markttransparantie.

Tot 2,5 miljoen ton soja verloren
Conab, dat onder het Braziliaanse ministerie van Landbouw valt, verraste de markt eerder deze week door de overstromingen in de provincie Rio Grande do Sol niet mee te nemen in de opbrengstcijfers voor soja. De Braziliaanse bank Itaú BBA schat dat 1 tot 2,5 miljoen ton soja verloren is gegaan in Rio Grande do Sol door de overstromingen. Itaú BBA schrijft dat er nog circa 5 miljoen ton soja gedorst moet worden. Daarnaast waarschuwt de bank dat ook een deel van de oogst in de opslag mogelijk schade heeft opgelopen door de overstromingen.

Niet alleen voor soja hebben de overstromingen gevolgen. Mei is ook de maand waarin wintertarwe gezaaid wordt in Brazilië. Akkerbouwers kunnen door het water niet het land op. Later zaaien heeft gevolgen voor de opbrengstpotentie van de wintertarwe volgens Itaú BBA.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden