Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eierprijzen dalen gestaag, maar hoe lang nog?

29 April 2024 - Matthijs Bremer

De prijzen op de eiermarkt zijn wederom gedaald. Daarbij volgt de markt het vijfjarig gemiddelde. De vraag is vooral of er nog een forsere daling volgt. Ondertussen vlakt de daling op de Duitse markt af.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren daalt nog altijd. In week 14 werden 100 bruine eieren met de maat M voor €13,75 verhandeld. Sindsdien is de prijs gedaald tot €12,90.

Tot nu toe volgt de eierprijs van 2024 min of meer het verloop van het vijfjarig gemiddelde. De vraag die boven de markt hangt, is in hoeverre dit zo blijft en of de eiermarkt nog een forse stap naar beneden zet. Over het algemeen daalt de prijs eerst rustig, aangezien de voorraden na de paasdagen nog even worden aangevuld. Wanneer het vulproces afgelopen is, volgt echter nog een forse stap naar beneden. Dit is terug te zien in het vijfjarig gemiddelde. Gemiddeld gezien daalt de prijs voor 100 eieren van €11,19 tot €9,95.

Sinds de Oorlog in Oekraïne is dit patroon echter doorbroken. In 2022 en 2023 bleef de markt in deze periode wel dalen, maar bleef een forse stap naar beneden uit. Door hogere voerprijzen en schaarste bleek de daling een stuk geleidelijker. Hoewel de voerprijzen inmiddels een stuk lager zijn, is de eiermarkt nog altijd krapper dan voor de oorlog. Voor een deel is dit aan de oorlog toe te schrijven, maar ook de transitie naar Beter Leven in de supermarkten zorgt voor een lager aanbod. Daarnaast lijkt de vraag permanent hoger. Daardoor is het zeker niet gegarandeerd dat de forse stap naar beneden wordt gezet.

Duitse daling zwakt af
Ondertussen is de eierprijs in Duitsland fors getemperd. In week 13 werden 100 bruine scharreleieren met de maat M voor €15,60 verhandeld, zo blijkt uit de Wesser-Ems-notering. In week 16 daalde de prijs met 14,1% tot €13,40. Een week later daalde de prijs met nog slechts 5 cent, tot €13,35.

In de toelichting van de Wesser-Ems-notering is te lezen dat de periode van het vullen van reserves voorbij is. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de industrie echter niet gestopt omdat de voorraden vol zijn, maar omdat eieren weer vrijwel direct een koper vinden. Daarbij spreekt de noteringscommissie van een balans. Hoewel het aanbod niet groter is dan de vraag, zijn er in tegenstelling tot de periode voor Pasen geen potentiële kopers die achter het net vissen.

Volgens de commissie is het echter de vraag hoe lang deze situatie duurt. De commissie verwacht dat de vraag onder consumenten toeneemt. Met name de naderende meivakantie geeft waarschijnlijk een impuls aan de consumentenmarkt. Mocht dit gebeuren, dan is het de vraag hoe lang de sector op de recent opgebouwde reserves kan teren. Ondertussen is de vraag van de industrie echter beperkt. Volgens de noteringscommissie stellen zowel kopers als verkopers van isolaten en poeders zich afwachtend op. Hierbij lijkt het erop dat de industrie wacht tot de prijzen verder zijn gezakt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden