Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesexport Brazilië daalt fors in maart

19 April 2024 - Matthijs Bremer

In maart daalde de Braziliaanse varkensvleesexport net als de pluimveevleesexport stevig vergeleken met maart 2023. Dat is een flinke draai, aangezien de exportvolume over het hele eerste kwartaal van 2024 nog fors steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In maart exporteerde Brazilië 91.900 ton varkensvlees. De waarde van de export daalde op jaarbasis met 22,5% tot ongeveer 1 miljard real (bij de huidige wisselkoersen €181 miljoen). Vergeleken met 2023 nam de export in het eerste kwartaal nog wel toe, met 5,3%. De waarde van de export in het eerste kwartaal nam echter af tot 3,1 miljard real ($561 miljoen). Dat is een daling van 7,5% vergeleken met dezelfde periode van 2023.

Chinese krimp
Met name de lagere export naar de voornaamste Braziliaanse markt, China, heeft tot de daling geleid. In totaal nam de export naar dat land met 47% af. In een In totaal daalde de handel tot 19.300 ton. Daarnaast daalde ook de export naar Hongkong fors met 44% tot 7.400 ton.

Daar staat een fors hogere export naar de Filipijnen van 14.600 ton tegenover. Dat is een toename van 55% ten opzichte van maart 2023. Dat land importeert meer varkensvlees in verband met het oplaaien van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat virus waart sinds medio 2019 rond in het land.

Andere markten
Opmerkelijk is dat er meer naar welvarende markten, zoals de Verenigde Staten, Canada en Japan, wordt geëxporteerd. De Braziliaanse belangenorganisatie ABPA voor de vleessector juicht de diversificatie toe. Dit zou de trend van de lagere waarde van de import kunnen breken, aangezien hogere betalingen voor luxere onderdelen het gevolg kunnen zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden