Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt komt in zomermodus

Vandaag 10:30 uur - Matthijs Bremer

De rundveemarkt zit weer in relatief rustig vaarwater. Alleen op de Duitse markt zijn de veeprijzen deze week gestegen. Daarnaast begint de markt in zijn zomerpatroon te raken, wat in een lagere vraag resulteert.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over het algemeen is de Europese markt redelijk stabiel. De gemiddelde rundveeprijs in Spanje en Frankrijk blijft wederom gelijk. Dit patroon is representatief voor de Zuid-Europese markten. Ondertussen blijft ook de Nederlandse prijs, na twee stijgingen, weer gelijk. De Deense markt vormt hierop een uitzondering. De Ierse markt daalde wederom, al blijft de Ierse prijs een week achterlopen.

De Ierse markt blijft dus onder druk staan. Ingewijden in de markt vertellen dat het aanbod in het land de laatste tijd weer toeneemt. Dat is met name toe te schrijven aan een lagere vraag uit Groot-Brittannië. Ruim driekwart van het Ierse rundvlees heeft de Britse markt als bestemming. De vraag in het land staat duidelijk onder druk, wat een negatief effect heeft op de Britse prijzen.

Een andere belangrijke uitzondering vormt de Duitse rundveemarkt, waar de prijzen wederom een stap omhoog hebben gezet. Volgens de VEZG zou het gaan om 10 cent, terwijl de Europese Unie een verhoging van 5 cent waarneemt. Daarmee is Duitsland de grootste drijver geworden van de Europese rundveeprijzen. Dit is significant, aangezien veel snippers in het land verwerkt worden.

Lagere vraag
Op de Noord-Europese vleesmarkt zijn de panelen duidelijk aan het schuiven. De zomervakantie staat voor de deur en dat is te merken aan de vraag. Over het algemeen neemt de vraag naar rundvlees wat af. Ingewijden schrikken niet van verliezen, aangezien de sector in Noord-Europa in deze maand altijd rode cijfers schrijft. De vraag is echter wat er in september gebeurt. Meestal trekt de vraag in deze periode weer aan. Door de hoge prijzen zijn er echter twijfels in hoeverre dat ook dit jaar weer zal gebeuren.

Over heel Europa genomen staan de biefstukprijzen nu wel ongeveer op hun hoogtepunt, zo geven ingewijden in de markt aan. Restaurants zijn door de hoge prijzen al een tijdje op zoek naar alternatieven voor biefstuk. Daarvan worden de effecten langzaam maar zeker zichtbaar. Stoofdelen verkopen nog steeds matig. Opmerkelijk is dat er een uitzondering is, en dat is op de Franse markt. In het land wordt stoofvlees als alternatief voor biefstuk gegeten. De vraag naar stoofvlees is ook in Frankrijk atypisch voor de tijd van het jaar.

Tenslotte geven ingewijden in de markt aan dat de vraag naar snippers begint te dalen. Lange tijd bleef alleen de vraag naar dit type product zeer sterk, waardoor de prijzen in iets meer dan een jaar verdubbelden. Inmiddels is de vraag wat zwakker. Als gevolg hiervan lijken de grootste excessen minder voor te komen. Zo is het niet meer gebruikelijk dat voor snippers €2 boven de marktwaarde wordt betaald.

Slachterijen remmen de markt
De zwakkere vleesmarkt zet slachterijen ertoe aan het wat rustiger aan te doen. In tegenstelling tot op de varkensmarkt zijn de kosten per rund aanzienlijk hoger dan de vaste kosten. Zeker met de huidige hoge slachtprijzen vrezen slachterijen daarom minder voor lege slachthaken. Ingewijden in de markt geven aan inmiddels liever een vergelijkbaar of zelfs iets hoger verlies te lijden vanwege de hoge vaste lasten. Op de lange termijn is het volgens hen namelijk moeilijker om hogere rundveeprijzen in bedwang te brengen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden