Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Markt varkensvlees maakt weinig aanstalten omhoog

18 April 2024 - Matthijs Bremer

De varkensmarkt zit nog altijd in redelijk rustig vaarwater. Zowel de vraag als het aanbod zijn aan de lage kant, waardoor de prijzen nog altijd in balans zijn. Toch zit een daling er voorlopig niet in. Een stijging is daarentegen niet uit te sluiten als het weer meezit.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-beursprijs blijft voor de zesde week op rij stabiel, bij een stand van €2,12 per kilo.

De varkensmarkt zit nog altijd in rustig vaarwater. De vraag naar varkensvlees is op het moment nog altijd wat aan de zwakke kant. De afzet in Europa is nog altijd aan de lage kant. Daarnaast zijn de exportkansen op het moment beperkt. Met name de Aziatische markt laat Europees vlees links liggen. De prijzen zijn simpelweg te hoog om import uit Europa rendabel te maken. Inmiddels geldt dat niet alleen meer voor de Chinese markt, maar ook voor Japan en Zuid-Korea. In plaats daarvan koopt Azië zijn varkensvlees in op de Amerikaanse markt. Als gevolg van de situatie daalde de export naar derde landen met 20,2% tot 4,3 miljoen ton, het laagste volume sinds 2015. Slachterijen geven aan dat ze daarom hun reserves aanvullen.

Dat de varkensprijs niet wat daalt, is het gevolg van krapte op de markt. Het Nederlandse slachtcijfer blijft zeer stabiel op een niveau van rond de 300.000 varkens. Ondertussen is het Duitse slachtcijfer na een dieptepunt in week 14 weer iets hersteld, maar blijft het aantal slachtingen laag. In de weken 3 tot en met 12 werden per week tussen de 708.000 en 762.000 varkens geslacht. In week 14 daalde het slachtcijfer echter tot rond de 619.000 slachtingen. Inmiddels is het niveau weer wat gestegen tot 691.000 varkens.

Stabiliteit
Dat de situatie redelijk is vastgeroest, is ook terug te zien in de onderdelenprijzen. Sinds Pasen zijn de prijzen van hazen wat gedaald. Sinds die tijd namen de prijzen van nekken, wangen en buiken iets toe, maar verder is de markt volledig in balans. Een lagere prijs is op het moment moeilijk voorstelbaar. Er zijn geen aanwijzingen dat het aanbod toe zou kunnen nemen en de vraag is al behoorlijk laag. Een stijging is op termijn wel denkbaar. Mocht het weer omslaan dan zouden de prijzen nog wel een stapje kunnen zetten. Twee weken geleden leek er even een impuls te komen door het mooie weer in het weekend. Even is er flink gebarbecued, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Inmiddels is het weer een stuk kouder en natter, waardoor het grillseizoen nog niet echt van start is.

Daarnaast daalt het aanbod de komende maanden nog, aangezien er nog een aantal feestdagen aankomen. Een belangrijke vraag die boven de markt hangt, is of de vrieshuizen inmiddels ver genoeg gevuld zijn om het lagere aanbod te compenseren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden