Of er een heel direct verband is, valt moeilijk aan te tonen, maar het lijkt er op dat met het afnemen van de aanvoerdruk ook de zuivelprijzen iets langzamer dalen.
In ieder geval zijn er geen grote schuivers omlaag meer te constateren zoals vorige week bij magere melkconcentraat en room. De markt is weer grotendeels gekalmeerd.
Opmerkelijk genoeg laten de noteringen voor magere melkpoeder en weipoeder zelfs enig herstel zien.
Een oorzaak daarvoor is moeilijk aan te wijzen. Mogelijk is er toch een licht effect van veranderende wisselkoersen en een nieuwe exporttender voor Algerije in het spel. De meeste partijen in de poedermarkt zien niet echt grote veranderingen.
Een uitzondering vormt lactose. Daarvan stijgt de prijs al weken achtereen. Dit als gevolg van extra vraag uit Azië, waar kopers vanwege de gestegen importheffingen voor Amerikaans product uitwijken naar Europa.
Sluipweggetje
Om toch goedkoop Amerikaans product naar China te krijgen, hebben partijen intussen wel een sluipweggetje bedacht, dat deels door Nederland loopt. Daarbij worden Amerikaanse ingrediënten in Europa gemengd tot een product naar de specificaties van bijvoorbeeld de Chinese eindklant. Alle betrokken partijen kunnen een beetje profiteren van deze activiteit, maar de verwachting is dat het betreffende weggetje binnenkort gesloten wordt.
De markt voor melkvet staat ook deze week onder druk, maar toch blijft met name de boterprijs veel weerstand bieden tegen de neerwaartse druk. Na de prijsdalingen van de laatste weken is het weer veel aantrekkelijker om boter te maken dan room. De roomprijs zit nu aardig onder de boterpariteit, waardoor meer het weer aantrekkelijker is om boter te maken. Toch is er nog niet veel van te merken dat de hoeveelheid boter die op de markt komt, toeneemt. Heel veel is hier echter nog niet van te merken. De boterprijs blijft al weer diverse weken rond of net iets boven het niveau van de €7,00 per kilo zweven.
Op de kaasmarkt is een tweedeling zichtbaar. De prijzen voor Goudse en Edammer kaas en voor mozzarella staan nog licht onder druk, maar de cheddarprijs stabiliseert. In combinatie met de wei biedt kaas nog steeds de beste verwaarding van melk. Mozzarella spant daarbij de kroon, vanwege het lage drogestofgehalte. Wel is het zo dat vloeibare weiconcentraat niet meer zo vel oplevert. Wordt het bewerkt en veredeld tot WPC80 of hoger, dan is het nog steeds een heel ander verhaal.