Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesprijs zet kleine stap omhoog

Vandaag 15:40 uur - Matthijs Bremer

De gemiddelde varkenskarkasprijs is deze week opnieuw licht gestegen, al is de toename kleiner dan op de bredere varkensmarkt. De stijging wordt vooral gedreven door veranderingen in seizoenspatronen. Opvallend is dat de prijsimpuls duidelijk afkomstig is van zomerse onderdelen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensvleesprijzen hebben opnieuw een stap omhoog gezet. Na Pasen steeg de gemiddelde karkasprijs slechts één keer, maar na twee weken van stabiliteit kwam daar deze week verandering in. De gemiddelde prijs nam toe met 0,78 cent per kilo.

De prijsstijging is toe te schrijven aan slechts vier onderdelen: nekken, middels, buiken en hammen. De prijs van andere onderdelen bleef deze week stabiel. Vooral de prijsstijging van nekken past goed binnen het zomerseizoen. Nekken vormen de basis voor 'pulled pork', dat inmiddels niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa een geliefd barbecueproduct is. Wat deze onderdelen bovendien gemeen hebben, is hun sterke afzetpositie in de horeca. Dat is niet vreemd, aangezien de terrassen goed gevuld zijn dankzij het zonnige lenteweer in april en begin mei.

De prijsverhoging komt niet als een verrassing. De stemming op de varkensvleesmarkt is overwegend positief. De toegenomen interesse duidt op een gezonde afzet, al blijft het weer een bepalende factor voor de verdere ontwikkeling van de vraag naar grillproducten in Europa. Tot nu toe heeft het zonnige weer gezorgd voor vroege barbecues, maar op de vleesmarkten is te horen dat het warme weer te vroeg kwam om de consument écht massaal aan het grillen te krijgen. Wil het barbecueseizoen echt op gang komen, dan moet het mooie weer de komende weken aanhouden.

Varkensprijzen voorzichtig in de lift
Als gevolg van de sterkere vleesmarkt is de DCA-Beursprijs met 2 cent gestegen: van €2,01 naar €2,03 per kilo.

De stijging op de varkensmarkt doet zich voor ondanks slechts beperkte prijsverhogingen door slachterijen. Op het eerste gezicht lijken de varkensprijzen deze week stabiel, maar onder de oppervlakte is er wel degelijk beweging. Van Rooi verhoogde vorige week de prijs met 2 cent om zich scherper te positioneren ten opzichte van andere slachterijen. Deze week volgde Compaxo om dezelfde reden. Ondertussen handhaven Vion en Westfort hun prijzen de laatste twee weken op het bestaande niveau.

Varkensaanbod blijft drijvende factor
In week 17, de week van Pasen, daalde het aantal slachtingen tot slechts 227.000 varkens. Zulke lage slachtaantallen komen zelden voor buiten de periode tussen kerst en oud en nieuw. Dat de vraag niet slecht is, blijkt uit de ontwikkeling in de week erna. In week 18 herstelde het slachtcijfer zich om uit te komen op 286.000 varkens.

Opvallender nog was de forse stijging op de Internetbeurs, waar de notering vorige week met maar liefst 10 cent opliep tot €2,15 per kilo. Deze ontwikkeling wakkerde de verwachting aan dat ook de Duitse varkensprijs zou stijgen. Een verhoging van 5 cent werd als realistisch gezien, terwijl sommige marktpartijen zelfs speculeerden op een verdubbeling daarvan. Die verwachting kwam echter niet uit: de Duitse varkensprijs bleef stabiel op een niveau van €2,00 per kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden