Lars Fortuin / Shutterstock.com

Nieuws Vlees & Eiwit

AH vermeldt CO2-uitstoot en mengt rund met kip

16 April 2024 - Matthijs Bremer

Albert Heijn heeft aangekondigd de CO2-uitstoot van een deel van hun producten op de verpakking te vermelden. De beslissing is onderdeel van de nieuwe duurzaamheidsstrategie van het bedrijf. Daarnaast introduceert het bedrijf hybride producten van rundvlees en kip. 

Op de verpakkingen staat de CO2-uitstoot van de gehele keten van het product vermeld in combinatie met een kleurcode die doet denken aan de Nutri-Score. Daarbij wordt in kleuren op een schaal van zeer hoog tot zeer laag uitgedrukt hoe zwaar de emissies van de producten op het klimaat drukken. In eerste instantie staat de score op 130 producten. Later breidt de supermarkt dat uit.

Met het initiatief hoop Albert Heijn hun klanten bewust te maken van hun uitstoot en te sturen op een consumptiepatroon met lagere emissies. Dat is onderdeel van een bredere duurzaamheidsstrategie. In 2030 wil de supermarkt 45% minder CO2 uitstoten dan in 2018.

Naast de score introduceert de Albert Heijn een nieuwe lijn vleesproducten waarbij runder- en kipgehakt gemengd worden. De uitstoot daarvan is volgens de supermarkt 37% lager dan van een vergelijkbaar runderproduct.

Dierlijke focus
Om de uitstoot van zijn ketens te verlagen introduceerde Albert Heijn eerder de AH Terra-lijn, een lijn plantaardige producten. Dat de supermarkt nu ook alternatieven wil bieden binnen het dierlijke assortiment mag geen verrassing zijn. Uit de recente eiwitmonitor van de Wageningen Universiteit blijkt dat 61% van de eiwitten die consumenten eten dierlijk zijn. De verhouding schuift wel wat op, maar in de praktijk gaat dat veel te langzaam om het doel van 2030 te halen. Daarnaast waarderen consumenten dierlijke eiwitten volgens de monitor veel sterker.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden