Shutterstock

Analyse Vlees & eiwit

Braziliaanse export kippenvlees daalt stevig

16 April 2024 - Matthijs Bremer

De Braziliaanse pluimveevleesexport is in het eerste kwartaal van 2024 fors gedaald. Door vogelgriep is Brazilië niet in staat om de sterke resultaten van 2023 te evenaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vergeleken met recordjaar 2024 nam de export met 7,2% af, zo blijkt uit data van de Braziliaanse vereniging voor dierlijke proteïne (ABPA). Het totale exportvolume nam met 1,22 miljoen ton af. De waarde van de export daalde nog sterker, met 16,7% tot 10,74 miljard real (bij de huidige wisselkoersen €1,97 miljard). Opmerkelijk is dat de krimp toeneemt. In maart nam de uitvoer met 18,8% toe.

Prijsontwikkeling nadelig voor slachterijen
De sterkere daling van de waarde is opmerkelijk, aangezien de handelsprijs van vleeskuikens fors hoger zijn. Op het moment staat de contractprijs op 7,43 real (€1,36). Vorig jaar schommelde de vleeskuikenprijs tussen de 7,68 (€1,41) en 6,60 real (€1,21). Daarbij was er in deze periode een duidelijke lijn naar beneden. De Braziliaanse vleeskuikenprijs is op het moment behoorlijk hoog. Dat is fors duurder dan de Nederlandse vleeskuikenprijs van €1,15 per kilo. Sinds oktober kwam de vleeskuikenprijs slechts één dag onder de 7 real (€1,28) uit.

De Braziliaanse markt wordt getypeerd door vleesprijzen die achterblijven bij de slachtprijzen van kippen. Vorig jaar werd de markt getekend door een forse uitbraak van vogelgriep. Daarbij ontspringt Zuid-Amerika de dans echter. Daardoor namen de vleesprijzen overal ter wereld toe, terwijl Brazilië voor een relatief gunstige prijs kon produceren. Dit jaar wordt Brazilië echter veel sterker door het virus geraakt dan andere markten, waardoor de prijsverhouding tussen vlees en kippen in het nadeel van de vleessector uitvalt. Opmerkelijk genoeg trekt juist Europa aan het langste eind, met een laag aantal besmettingen in verhouding gunstige productieprijzen.

De lagere export is volgens de ABPA geen reden tot zorg. De organisatie spreekt van ongewoon hoge exporten in 2023. Omdat Brazilië in dat jaar zo'n gunstig resultaat heeft geboekt, geven de huidige cijfers in verhouding een vertekend beeld. In maart 2023 werd bijvoorbeeld 514.600 ton kippenvlees geproduceerd. De grofweg 400.000 ton die gemiddeld gezien werd geëxporteerd in het eerste kwartaal van 2024 is volgens ABPA ongeveer wat je op basis van historische resultaten kan verwachten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden