Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Britse vleessector schrikt van streng migratiebeleid

10 Januari 2024 - Matthijs Bremer

Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuw minimumsalaris voor arbeidsmigranten aangekondigd. Dit is tegen het zere been van de vleessector, aangezien het gros van het slachtpersoneel uit het buitenland komt. Voor de Nederlandse varkens- en pluimveevleesmarkt liggen in de nieuwe wetgeving mogelijk kansen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijwel uit het niets besloot het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken om de minimale eisen voor geschoold personeel te herzien. Begin december presenteerde het ministerie een plan om het minimale salaris voor geschoold personeel om een visum te kunnen krijgen van £26.200 naar £38.700. Met de maatregel wil de regering een van de grootste grote beloftes die tot de Brexit heeft geleid inwilligen, namelijk meer grip op de migratie.

Tot nu toe heeft het verlaten van de Europese Unie nog niet gezorgd voor een lagere instroom van arbeidsmigranten. Het toonaangevende onderzoeksbureau Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) schat in dat het aantal arbeidsmigranten uit de Europese Unie tussen begin 2020 is gedaald van 2,6 miljoen (7,8% van de beroepsbevolking) tot 2,4 miljoen migranten (7,4%). Daar staat echter tegenover dat het aantal arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie is toegenomen van 1,5 miljoen (4,4%) tot 1,9 miljoen (5,7%). De nieuwe wetgeving moet deze trend breken. Volgens het ministerie vertaalt de maatregel zich met de data van 2022 in een daling van 300.000 migranten.

Slachterijen hebben hun zorg geuit dat de maatregel wel eens tot fikse personeelstekorten zou kunnen leiden. Volgens de meest recente schatting uit 2022 bestond het personeelsbestand van slachterijen voor 62% uit arbeidsmigranten. Bovendien is het voor slachthuizen al moeilijk om aan voldoende personeel te komen. In een recent rapport van de Britse voedsel en warenautoriteit (FSA) is te lezen dat slachterijen met een personeelstekorten van 15% kampen.

Inflatie
Hoewel schattingen van het inkomen van Brits slachtpersoneel uiteenlopen ligt het salaris vrijwel altijd onder de nieuwe drempel. Uit inventarisaties van uitzendbureaus blijkt dat de salarissen in 2023 gemiddeld gezien van rond de £27.000 tot £29.000 zijn gestegen. Daarmee kwamen de salarissen net boven het minimum voor het verlenen van werkvisa uit. Het verhogen van de salarissen naar £38.700 pond is een flinke stap.

Het mag dan ook niet verbazen dat de vleessector zich uitspreekt tegen de nieuwe regelgeving. Voorzitter van de Britse belangenorganisatie van de vleessector Nick Allen (BMPS) geeft aan dat de nieuwe wetgeving tot fors hogere vleesprijzen kan leiden. Niet alleen omdat een meerderheid van het slachtpersoneel in het Verenigd Koninkrijk arbeidsmigrant is. In de praktijk zorgt de nieuwe regelgeving voor een nieuw minimumloon in de sector. Als het buitenlandse personeel een salaris van minimaal £38.700 krijgt, dan eisen werknemers een vergelijkbaar salaris zo beredeneert Allen.

Kansen
Mogelijk ligt hier een kans voor de Europese markt. Als de productiekosten in het Verenigd Koninkrijk fors toenemen dan wordt import vanuit het Europese vaste land aantrekkelijker. In Nederland is dit met name interessant voor Nederlandse bedrijven in de varkens- en pluimveevleessectoren. Beide sectoren exporteren forse volumes naar het Verenigd Koninkrijk. In 2022 exporteerde Nederland ongeveer 169.000 ton varkensvlees naar het Verenigd Koninkrijk. De export van pluimveevlees bedroeg in 2022 zo'n 218.000 ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden