Dutch Angus

Food People Dutch Angus

'Nederlands Angusrund heeft flinke potentie'

5 December 2023 - Matthijs Bremer

Alweer zes jaar beheert Dutch Angus op kleine schaal Angus Vee van Nederlandse bodem. Sinds kort zijn er plannen voor serieuze uitbreiding. Recent heeft het concept een exclusieve samenwerking met de Gebroeders Fuite aangekondigd. Als de overname een succesvol verloopt, worden de runderen binnen het concept naar alle waarschijnlijkheid bij Gosschalk geslacht. Concepteigenaars Philip van Verschuer (rechts op de foto) en Hans Kerkhof (in het midden) van Frysk Black Angus vertellen tegen Foodbusiness waarom de vraag naar Nederlands Angusvlees toeneemt.

Toen het concept startte was Angusvlees nog niet zo bekend. Inmiddels is Angus uitgegroeid tot een van de populairste rundvleesrassen. Het gros van het Angusvlees moet echter uit het buitenland komen, dus constateerde de oprichters dat er ruimte op de markt is voor Nederlands Angus. Omdat vleesvee is vrijgesteld van fosfaatrechten, is er ook vanuit de Nederlandse rundveehouder steeds meer interesse. Verschuer en Kerkhof denken dan ook dat er enorme potentie zit in de markt en willen daarom grotere volumes gaan creëren. Op dit moment gaat het om 2.000 stuks vee en op termijn willen ze toe naar 10.000 runderen.

Waarom kiezen jullie in Nederland voor het uitheemse Angusrund?
Kerhof: "Eigenlijk door een combinatie van pech en toeval. Zeven jaar geleden exporteerde ik vaarzen. Ik had op dat moment mijn laatste dragende vaars naar Engeland geëxporteerd. Dat was vlak voor de peildatum van de fosfaatrechten. Vlak voor die datum bleek ik nog maar 100 kilo fosfaat over te hebben. Omdat ik verder wilde in de veehouderij besloot ik overstappen op vleesvee, want vleesvee is vrijgesteld van fosfaatrechten. Op vakantie in Ierland kwam ik in aanraking met Angus. Daar zei men: als je een goede biefstuk wil voorschotelen, dan moet je Angus nemen. Dat triggerde me."

Dutch Angus werken dus samen met de gebroeders Fuite. Hoe ziet jullie keten eruit?
Van Verschuer: "Dutch Angus is een partij die rundveehouders met de slachter Fuite verbindt. Dit doen we in samenwerking met Fuite, die de runderen slacht. Met hen hebben we een bonusprijs van 60 cent bovenop de notering van de Vee en Logistiek afgesproken. Naast vleesveehouders willen we daarmee ook melkveehouders stimuleren om hun vee te insemineren met Angus. Op deze manier kunnen melkveehouders hun kalveren met een meerprijs verkopen aan vleesveehouders in plaats van kalvermesters. Daarbovenop is er nog een kleine bonus mogelijk om veehouders te stimuleren de koeien zo goed mogelijk af te leveren."

"Eigenlijk is dat ook alles wat we doen. We hebben er bewust voor gekozen om ons verder niet in de keten te mengen. De vrije handel moet wat ons betreft gewoon door blijven gaan. Boeren kunnen zelf wel besluiten of en wanneer het verstandig is om vee te verhandelen. Wat er daarna met het vlees gebeurt, is aan Fuite. Voor de luxere onderdelen is afzetten in de horeca een logische stap. Daarnaast hebben zich al supermarkten aangemeld."

Op de website claimen jullie dat Dutch Angus kan garanderen dat het Black Angus vlees op natuurlijke wijze tot stand komt. Wat betekent dat?
Kerkhof: "Vlees van Angusrunderen wordt het mooist als de dieren vrijwel heel hun leven gras gevoerd worden. Angusrunderen vereisen weinig aandacht en zijn niet gebaat bij krachtvoer, maar daar staat tegenover dat het zo'n 22 tot 24 maanden duurt tot de runderen slachtrijp zijn. Pas tijdens het afmesten wordt mais gevoerd. Er zijn ook initiatieven waarbij Angusrunderen op graan worden gevoerd en na 15 maanden worden afgemetst. Bij die projecten mist de karakteristieke marmering. Want die eigenschap komt juist door de langzame groei. Daarom past dit concept heel goed in de tijdgeest. Het scheelt nogal in de emissies. En omdat je niet aan fosfaatrechen gebonden bent, biedt het melkveehouders een alternatief."

Je zegt dat melkveehouders de kalveren leveren. Dus eigenlijk hebben jullie runderen maar voor 50% Angusbloed?
Kerhof: "Dat klopt. Eigenlijk komt 99% van al het Angusvlees van runderen die voor 50% Angus zijn. Runderen van 100% Angus worden eigenlijk alleen gefokt voor spermaproductie. Angus is geliefd om melkkoeien te insemineren, omdat Anguskalveren vrijwel altijd zonder problemen op een natuurlijke manier geboren kunnen worden. Daarnaast vervetten zuivere Anguskoeien te snel om mooi vlees te produceren."

Luxe onderdelen van Angus zijn natuurlijk erg geliefd, maar een groot deel van de koe bestaat uit minder courante delen en wordt als snippers verwaard. Is daar eigenlijk ook nog een meerprijs op?
Van Verschuer: "Ook voor snippers kan je een goede meerprijs krijgen. Maar uiteindelijk is het erg afhankelijk van de mix aan klanten en producten wat er precies voor betaald wordt. De prijs zal vooral afhankelijk zijn van de importprijzen. Ik zie Dutch Angus als een vervanger voor importen, maar dan zal het concept qua prijs ook met de export vergeleken worden. Dat geldt natuurlijk niet voor minder courante onderdelen als organen, de botten en de oren. Daar is lokaal geen vraag naar, dus dat zal op de reguliere stromen van Gosschalk mee moeten. Dat is een groot voordeel aan de samenwerking. Kleinere slachterijen hebben er meer moeite mee om dat soort onderdelen te verwaarden"

Vaak worden snippers van Angusvlees vermengd. Hoe garandeer je dat jullie Angus vlees ook echt alleen Angusvlees is?
Van Verschuer: "We registreren de genetica van het dier. Van het vlees kan je monsters nemen en die kun je controleren. Die stuur je op naar een laboratorium en dan kan je heel precies zien hoeveel Angus erin zit. We moeten nog precies gaan bedenken hoe we de tests gaan inrichten, maar we gaan zeker testen. Fuite verkoopt het vlees, maar het merk is van ons en wij zijn er om ervoor te zorgen dat er niet mee gerommeld wordt."

Kerkhof: "Ik heb al een paar keer de proef op de som genomen en vlees opgestuurd naar een laboratorium in Ierland. Zij kunnen van vleesmonsters exact vaststellen hoeveel procent Angus erin zit. Als het een keer mis gaat, dan ben je klaar. Dus we nemen deze taak zeer serieus."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Food People Paul Vocking

'Ons bestaansrecht is dat we niet innoveren'

Food People Kelly van Harten

'Mexicaanse maïstortilla's slaan geweldig aan'

Food People Sebastiaan v Lunteren

'Tempé kun je maken van iedere boon'

Food People Klaas Evenhuis

'Wild is eigenlijk gewoon kwaliteitsvlees'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden