Lost Shoe Studios / Shutterstock.com

Analyse Ondernemen

Tyson draait verlies door moeizame rundvleesmarkt

14 November 2023 - Matthijs Bremer

Tyson heeft het op het moment moeilijk. Door de zwakke resultaten van alle vleesafdelingen boekte het bedrijf over het gebroken boekjaar 2022/23 een verlies van $395 miljoen. Het bedrijf zet in op consolidatie om de resultaten te verbeteren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een zwak vierde kwartaal lijkt een belangrijke oorzaak voor het verlies. In het vierde kwartaal boekte Tyson een verlies van $463 miljoen. De omzet over 2022/23 daalde van $53,28 miljard tot $52,88 miljard. Het aandeel van het bedrijf daalde met 2,8% nadat het nieuws bekend werd gemaakt. Toch anticipeerde de markt al langer op een wat zwakker resultaat. Sinds het recente hoogtepunt van 4 augustus noteert het aandeel een min van 19,41%.

Het bedrijf geeft aan dat de verliezen zowel in de varkens, als rundvlees, als pluimveevleesmarkt zijn geboekt. In totaal zijn de verkoopvolumes met 3,6% gedaald. Alle vleesmarkten hebben het door de inflatie moeilijk. Daarnaast staat een sterke dollar de vleesexporten in de weg.

Vooral de rundvleesmarkt zat in 2022/23 in zwaar weer. In het vierde kwartaal van dat jaar verkocht het bedrijf 6,7% minder rundvlees, waardoor het bedrijf een verlies van $400 miljoen voor de kiezen kreeg. De zwakke resultaten van deze divisie zijn het gevolg van een gemiddelde prijsstijging van 10,2% in Q4. Door droogte loopt de Amerikaanse rundveestapel namelijk hard terug.

De varkensvleesdivisie zag de verkoopvolumes met 0,2% afnemen in vergelijking met dezelfde periode in vorig jaar. De verkopen van pluimveevlees namen met 1,8% toe, maar door lagere vleesprijzen boekte de afdeling toch een verlies. Rond juli was de gemiddelde prijs van kippenvlees zo'n 5,5% gedaald. Inmiddels zijn de prijzen hersteld, maar de impact van die zwakke periode wordt nog altijd gevoeld. De gemaksvoedingsafdeling deed het een stuk beter en schreef groene cijfers. In totaal boekte het bedrijf een winst van $118 miljoen in gemaksvoeding.

Consolidatie
De verwachtingen voor volgend jaar zijn bescheiden. Tyson verwacht een vlakke omzetcurve. Het bedrijf schat in dat de proteïnemarkten eerder dit jaar het dieptepunt hebben bereikt. Om het resultaat te keren zet Tyson in op consolidatie van de kwakkelende pluimveevleesmarkt. Sinds maart kondigde het bedrijf aan een tiental verwerkingsfaciliteiten in pluimveevlees te sluiten. Daarnaast kondigde het bedrijf in augustus aan zijn Chinese pluimveevleesbedrijven in China te verkopen.

Overigens is Tyson niet het enige grote bedrijf dat het moeilijk heeft op de Amerikaanse markt. Ook het Braziliaanse JBS rapporteert zwakke resultaten vanwege de moeilijke situatie in de Verenigde Staten. In het derde kwartaal zag JBS het inkomen met 86% teruglopen tot 573 miljoen real ($116 miljoen). In het jaarverslag is te lezen dat de rundvleesdivisie in de Verenigde Staten ook voor JBS de voornaamste verlieslatende post is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden