Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Déjà vu voor Amerikaans rundvlees

10 November 2023 - Matthijs Bremer

Voor het tweede jaar op rij overheerst droogte de Amerikaanse rundvleesmarkt. Net als vorig jaar is er in het zuiden en westen van de Verenigde Staten veel minder regen gevallen dan normaal. Op het moment dalen de prijzen maar volgens analisten is dit vooral een signaal dat runderen weer vroeg naar de slacht worden gebracht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op het eerste oog ontstaat de schijn van herstel. In september stonden de Amerikaanse slachtprijzen op absolute recordhoogte. Op 20 september werd een recordbedrag van ongeveer $4,22 per kilo rundvlees afgerekend. Op het moment ligt de prijs weer wat lager en wordt er per kilo $3,92 betaald. De lagere prijs is een reactie op een recente veetelling van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Het ministerie telde 2,21 miljoen runderen, zo'n 6% meer dan in 2022.

Schijnbare daling
In de praktijk is de hogere telling naar alle waarschijnlijkheid juist een veeg voorteken. In de Verenigde Staten worden runderen voor de slacht vetgemest in een zogenoemde feedlot. Dit is precies waar het USDA zijn tellingen uitvoert. In de praktijk zegt de telling weinig over het aantal runderen in de VS. De tellingen geven vooral weer hoeveel runderen slachtrijp worden gemaakt. Dit wordt bevestigd door onderzoeksbureaus In het zuiden van de Verenigde Staten. Zo meldt Texas A&M AgriLife Extension een daling van 3% van de rundveestapel ten opzicht van vorig jaar.

Analisten denken dan ook dat de rundveestand niet hoger is maar dat Amerikaanse veehouders hun runderen eerder beginnen te mesten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat rundveehouders er in tijden van droogte voor kiezen om meer vee aan te houden. Wederom lijken rundveehouders extra runderen naar de slacht te brengen. Dat blijkt ook op de Amerikaanse veemarkten. Zo is het aantal runderen dat in Louisiana naar veemarkten wordt gebracht verdubbeld. Rundveehouders geven in de Amerikaanse media aan dat verkopen nu heel erg voor de hand ligt. Slachtprijzen zijn nog altijd historisch hoog en een tekort aan voeder ligt naar alle waarschijnlijkheid in het verschiet.

Tweede jaar
Wie de Amerikaanse rundvleesmarkt op de voet volgt, zal het verhaal bekend voorkomen, aangezien vorig jaar ongeveer hetzelfde gebeurde. Door tekorten aan gras en hooi daalde de Amerikaanse rundveestapel eind 2022 tot het laagste punt sinds 1962. Dat nu nog zo'n droog jaar volgt, betekent weinig goeds voor de Amerikaanse rundvleessector. Volgens Amerikaanse analisten is de rundvleesproductie dit jaar 5,2% lager dan in 2022. De verwachting van de markt is dat de productie verder daalt, tot rond de 7%.

De kans is groot dat het lagere aanbod de vraag naar beneden trekt. De laatste drie jaar namen de Amerikaanse consumentenprijzen voor rundvlees met 27% toe. In de nasleep van historisch hoge inflatie ligt een overstap naar kip of varkensvlees dan ook voor de hand.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden