Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Braziliaans varkensvlees vindt nieuwe markten

13 November 2023 - Matthijs Bremer

De Braziliaanse varkensvleesexport zijn in de eerste tien maanden van 2023 met 9,6% toegenomen, zo blijkt uit data van de Braziliaanse Organisatie voor Dierlijke Proteïne (ABPA). Deze stijging maakte de Braziliaanse varkensvleessector door ondanks een tegenvallend resultaat uit China.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen januari en oktober werd ruim 1 miljoen ton varkensvlees uitgevoerd. In oktober 2022 was de export ongeveer 924 miljoen ton. De waarde van de export nam met 13,1% toe tot $2,31 miljard. Vorig jaar was de waarde in dezelfde periode $2 miljard.

Chinese export daalt
De ABPA schat de totale export van 2023 op 1,2 miljoen ton. De belangrijkste exportmarkt blijft China. In 2023 importeerde het Aziatische land 336.500 ton varkensvlees, zo'n 8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegen de trend in is hier sprake van een daling. Dat mag overigens niet verbazen, aangezien China dit jaar zijn eigen varkensvleesproductie weer op orde heeft gekregen. In het begin van het jaar was de productie nog relatief laag, maar inmiddels staat de productie weer op een recordniveau. Vorig jaar steeg de Chinese varkensvleesproductie tot 55 miljoen ton en sinds dat jaar is de Chinese varkensvleesprijs met 16,5% gedaald. Een signaal dat de vraag is afgenomen ten opzichte van het aanbod.

Het verlies wordt gecompenseerd door en flinke groei van de export naar andere landen. Met name op het gebied van de export naar de rest van Azië heeft Brazilië flinke stappen gezet. Zo nam de export naar de Filipijnen met 40% tot 101.300 ton en groeide de uitvoer naar Hongkong met 23% tot hetzelfde volume. Ook dichter bij huis zag Brazilië groei. De export naar Chili nam met maar liefst 47% toe tot 69,1 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden