Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesprijs lijkt bodem te hebben gevonden

2 November 2023 - Matthijs Bremer

De varkensvleesprijs lijkt na een periode van daling een balans te hebben gevonden. Inmiddels is de vraag vanuit slachterijen wat verbeterd, terwijl het slachtcijfer aan de lage kant is. Of de markt weer een stap omhoog gaat zetten, lijkt vooral af te hangen van de kerstvraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een lange periode van daling lijkt er stabiliteit op de markt. De laatste drie weken is de slachtprijs voor varkens ongewijzigd gebleven bij een stand van €2,08.

De ergste druk lijkt inmiddels van de markt. Grosso modo blijven de onderdelenprijzen alweer drie weken gelijk. Het lijkt erop dat de markt een balans heeft gevonden door een combinatie van relatief lage vraag en lage voorraden. Daardoor blijft er redelijk wat vraag naar nieuwe slachtvarkens. Dit beeld is in heel Europa ongeveer hetzelfde. Ook de Duitse, Belgische en Deense slachtprijzen bleven deze week gelijk.

Een lager aanbod lijkt de markt wat onder druk te zetten. Inmiddels ligt het slachtaanbod structureel wat lager dan voor de vakantie. Alleen in week 41 naderde het slachtcijfer de 300.000 varkens, maar de week erna liep het aantal slachtingen met bijna 10.000 varkens terug. Aan de vraag lijkt het niet te liggen. Naar verluidt zijn slachthuizen op het moment ook op zaterdag in bedrijf. 

Alle ogen op de kerstvraag
De hoge energiekosten lijken een van de belangrijkste factoren op de markt. Omdat invriezen op het moment erg duur is, houden slachterijen amper voorraad aan. Daarnaast zorgt de hoge rente voor druk op de voorraden aangezien de kosten van voorfinancieren hoog uitvallen. Door de lege voorraden lijkt met name de vraag op het moment leidend in de prijssetting. Hoe die vraag zich ontwikkelt, is vooral afhankelijk van de keuze van de consument rond de kerst. Vaak krijgt de varkensvleesprijs in de aanloop naar Kerstmis een zetje in de rug. Met name producten als rollades en hammen lopen met kerst vaak goed.

In de praktijk is de vraag niet ieder jaar even sterk en dit jaar lijkt er een kaper op de kust, namelijk rundvlees. Deze week heeft de prijs van de hoogste kwaliteit rundvlees die op de Vee & Logistiek genoteerd wordt (U-kwaliteit) vijf cent naar beneden gezet. Vooral een groter aanbod in het lagere segment lijkt de prijs onder druk te zetten. Omdat de productiviteit van melkkoeien afneemt, worden extra runderen naar de slacht gebracht. Aangezien dit aanbod min of meer los van de vraag bestaat, kiezen runderslachterijen wel voor invriezen. Dit terwijl de voorraden volgens ingewijden in de markt al maanden vol zijn. Door het grote aanbod mag het niet verbazen als veel consumenten deze kerst voor biefstuk kiezen, zeker aangezien dit met kerst al een van de meest geliefde producten is.   

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden