Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Alpro en Oatly spreken zich uit tegen extra belasting

20 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

Oatly en Alpro Nederland hebben zich aangesloten bij een burgerinitiatief om plantaardige melkalternatieven uit te sluiten van de verbruikersbelasting frisdrank. Volgens deze bedrijven betreft worden de prijzen van melk en melkvervangers door de belasting onterecht verder uit elkaar gedreven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De twee bedrijven hebben zich niet alleen tegen de nieuwe wetgeving uitgesproken, maar uiten ook hun steun voor een petitie die circuleert. Hierin wordt opgeroepen om af te zien van de belasting op plantaardige alternatieven. De petitie is door 28.000 mensen ondertekend.

Ongezond
Het doel van de verbruikersbelasting is onderdeel van de strategie van de regering om de keuze voor ongezonde voeding te demotiveren. De hoop is dat mensen eerder voor water kiezen in plaats van suikerhoudende frisdranken, of alcoholvrij bier. Naast water is ook zuivel uitgezonderd van de frisdrankbelasting. De consumptie van zuivel biedt in de ogen van het Ministerie van Volksgezondheid duidelijke gezondheidsvoordelen. Melk en yoghurt staan in de schijf van vijf, omdat dit veel essentiële nutriënten bevat. Omdat zuivelalternatieven niet dezelfde voedingswaarden als melk hebben, wordt voor deze categorie geen uitzondering gemaakt.

Deze beslissing bleek al snel controversieel. Door de lagere voedingswaarden zijn melkvervangers niet per definitie ongezonder, zo zeggen de Partij voor de Dieren en producenten van melkvervangers. De dranken bevatten immers vaak minder calorieën en verzadigde vetten. Daarom besloot de regering tot een onderzoek naar de effecten van een uitzondering van zuivelvervangers. De resultaten van dit onderzoek zijn vooralsnog onbekend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden