Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Kippenvleesmarkt wordt wakker, maar prijs nog niet

14 September 2023 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs stagneert op het moment. Volgens ingewijden in de markt loopt de afzet goed, maar een grotere vraag houdt de prijs in stand. Opvallend genoeg blijven Poolse exporten ondanks flink lagere prijzen op een gemiddeld niveau. Daarnaast maakt de biologische pluimveevleessector een lichtte krimp door.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs is alweer vier weken stabiel. Sinds week 34 worden vleeskuikens voor €1,14 per stuk verhandeld.

Ondanks de stabiele notering noemen ingewijden in de markt de pluimvleesvleesprijs op het moment behoorlijk dynamisch. In de markt is te horen dat zowel de vraag als het aanbod toenemen. Hoewel de prijzen ongewijzigd blijven, loopt de afzet volgens ingewijden in de markt weer een stuk beter. Verwerkers van pluimveevlees weten de slachthaken weer een beter vol te hangen en de afzetten in de retail lijken weer toe te nemen. De markt lijkt sinds de vakantie weer helemaal op gang te zijn gekomen. Veel consumenten zijn terug uit het buitenland en kopen weer volop pluimveevlees.

Daarnaast kiezen consumenten er vaak voor om wat op voeding te bezuinigen na hun vakanties. Voor de meeste vleesmarkten pakt dit negatief uit, aangezien vlees een relatief duur product is. Voor puimvlees ligt dit net anders, aangezien kippenvlees de betaalbaarste soort vlees is. Een bekende bezuinigingsmethode voor consumenten is namelijk wat meer kip en wat minder varkens- of rundvlees eten.

Ook aan de aanbodkant van de markt loopt de boel goed door. Ingewijden in de markt geven aan dat de beschikbaarheid van vleeskuikens op het moment redelijk groot is. Volgens ingewijden in de markt is het niveau van exporten op het moment ongeveer gemiddeld. Dat is opvallend, aangezien de prijzen voor export relatief gunstig lijken. In een regio in Polen worden vleeskuiken voor 5 zlotti (€1,08) verhandeld. In nog eens drie regio's ligt de prijs rond de €1,10. In iets minder dan de helft van de regio's is de prijs rond de €1,11. Het prijsverschil lijkt dus groot genoeg om exporten te verantwoorden.

Biosector krimpt
Daarnaast maakt de Nederlandse biologische pluimvleesvleessector een lichte krimp door. In totaal daalde de productie van biologisch pluimveevlees met 0,7% tot 1.063 ton. Daarmee blijft de biologische pluimveevleessector behoorlijk klein. Dat blijkt overigens ook uit het aantal bedrijven. Nederland kent 227 biologische vleeskuikenbedrijven. Opvallend is dat maar een zeer klein deel van het biologische pluimveevlees van kuikens komt. Het meeste biologische kippenvlees is afkomstig van uitgelegde leghennen die in snacks verwerkt worden. Minder dan de helft van dit laatste type vlees is biologisch gecertificeerd, waardoor in totaal ongeveer 50% van het biologische pluimvlees ook echt als biologisch verkocht wordt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden