Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesmarkt lijkt tot rust te komen

13 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van varkensvlees lijkt de laatste weken te zijn gestabiliseerd. Nu de vakantieperiode is begonnen, is de vraag naar varkensvlees namelijk behoorlijk ingezakt. Slachterijen sturen daarom op lagere prijzen, maar of de poging succesvol blijkt, is door een laag slachtaanbod nog maar de vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een recordrally op de varkensmarkt lijkt de rust terug te keren. In de weken 25 en 26 noteerde varkensvlees €2,37 per kilo, zo blijkt uit de cijfers van DCA. Daarna vond een kleine verhoging van 4 cent plaats en steeg de varkensvleesprijs tot €2,41.

Hoewel de varkensvleesprijs nog altijd op recordhoogte staat, lijkt de markt over zijn hoogtepunt heen. Dat heeft vooral te maken met de vakantieperiode. Niet alleen zijn een hoop Nederlandse consumenten op vakantie in het buitenland, maar ook de foodservice loopt minder goed omdat veel bedrijfskantines gesloten zijn. Daarnaast helpt stormachtig weer niet mee. Door de regen was het de afgelopen weken niet bepaald barbecueweer en nodigde de weersomstandigheden niet bepaald uit tot terrasbezoek.

Volgens slachterijen is er dan ook alle reden om de slachtprijzen te verlagen. Volgens ingewijden in de markt zijn inkoopprijzen op het moment te hoog en is het door de beperkte vraag niet goed mogelijk om de hoge kosten door te berekenen. Daardoor staan de altijd al lage marges op het moment onder druk.

Weinig exportpotentie
Wat ook voor negatieve prijsdruk zorgt, is dat slachterijen hun volledige inkomen in Europa moeten verdienen. In China is de prijs van varkensvleesprijs op het moment even laag als begin 2022. In China wordt nog maar €1,86 per kilo afgerekend. Ook op de Amerikaanse markt staat de slachtprijs stevig onder druk. Volgens verschillende Amerikaanse landbouwmedia zijn de Amerikaanse varkensvleesprijzen op het moment ongeveer 50% lager dan de Europese.

Toch is het maar de vraag of het slachterijen lukt om de prijzen te drukken. Het aanbod is nog altijd laag en blijft maar dalen. In Nederland wordt de top in het slachtcijfer van 300.000 varkens alweer zes weken niet meer gehaald en het aantal slachtingen loopt nog altijd terug. Een groot risico is dat we eenzelfde beweging in Duitsland zien. Door varkenstekorten in Duitsland worden er een hoop varkens naar Duitsland geëxporteerd. Mochten Nederlandse slachterijen hun prijzen te ver verlagen, dan bestaat het risico dat er in Nederland tekorten ontstaan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden