Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Minder CO2-uitstoot Livar-varkens door eiwit uit gras

1 Juni 2023 - Matthijs Bremer

Grassa en Livar hebben samen een nieuw voer voor het Limburgse varkensvleesbedrijf ontwikkeld. Zo schrijven de bedrijven in een persbericht. De nieuwe samenwerking met Livar is een van Grassa's eerste commerciële toepassingen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Grassa isoleert eiwitten uit gras door middel van een proces van persen, verhitten en filteren. Met dit proces maakt Grassa meerdere producten, waaronder mengvoer voor varkens en kippen en in de toekomst wellicht zelfs vleesvervangers. Het restproduct (ontsloten gras) wordt aan runderen gevoerd. Volgens Grassa zorgt het lagere eiwitpercentage in gras voor een fors lagere stikstofuitstoot bij de productie van melk en rundvlees.

Livars varkens worden op het moment gevoed met lokale granen. Met de nieuwe samenwerking kiest Livar ervoor om eiwitten die het voerbedrijf uit gras wint aan het voer toe te voegen. Omdat de productie van het graseiwit minder CO2-uitstoot met zich meebrengt dan de huidige granen, verlaagt Livar de ecologische voetafdruk van hun varkens, zo schrijven de bedrijven in een persbericht.

Uitvoerige tests
De nieuwe toevoeging is de afgelopen maanden uitvoerig getest, aldus de bedrijven. Uit de tests blijkt dat de groei van de Livar-varkens niet door de toevoeging wordt beïnvloed. Naast de CO2-winst bleek het nieuwe voer nog een tweede voordeel met zich mee te brengen. Omdat het voer eiwitrijk is, verbetert de smaak van het vlees, zeggen de bedrijven. Overigens zijn de tests bij het Limburgse bedrijf nog niet ten einde. De komende tijd ontwikkelen Grassa en Livar aan een nieuw zeugenvoer waar het graseiwit in zit. Daarnaast experimenteren de partners met het gebruik van ontsloten gras als varkensvoer.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden