Schouten Food

Nieuws Vlees & Eiwit

Eerste stap vleesvervanger met graseiwit

7 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Schoutenfood gaat samen met Grassa de mogelijke toepassingen van vlees uit graseiwit onderzoeken en testen. De samenwerking moet op termijn leiden tot een vleesvervanger gemaakt van graseiwit, meldt Schouten in een perbericht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De twee Nederlandse bedrijven zien in gras een geschikte vervanger voor soja. Werken met gras is namelijk een stuk efficiënter. "Gras brengt 2,5 keer zoveel eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid van gras is uitstekend", vertelt Rieks Smook, directeur van Grassa in een verklaring. Schouten is enthousiast over het initiatief omdat het bedrijf op zoek is naar nieuwe lokale ingrediënten. "Het partnership met Grassa is daarom een mooie stap voor ons bedrijf", aldus Henk Schouten, eigenaar van Schouten Europe. 

Vleesvervanger die vleesproductie verduurzaamd
Volgens Grassa zet een koe slechts 30% van het gras om in eiwit in de vorm van melk een vlees. Daarom haalt Grassa de overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct (ontsloten gras) wordt vervolgens gebruikt als voer voor rundvee. Het bedrijf verwacht dat met deze oplossing 50% extra eiwit uit een hectare gras wordt gewonnen. "Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut", vervolgt Smook.

Volgens het bedrijf wordt op twee manieren milieuwinst geboekt. Door de import van soja te verlagen en door een bijdrage te leveren aan het Nederlandse stikstofprobleem. Runderen die met het ontsloten gras worden gevoed stoten namelijk minder stikstof uit. Grassa werkt inmiddels samen met verschillende Veehouders en is blij nu ook een partner voor de ontwikkeling van een vleesvervanger te hebben gevonden.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox