Danish Crown

Nieuws Halfjaarcijfers

Krimp noopt Danish Crown tot snijden in eigen vlees

30 Mei 2023 - Wouter Baan

Het zijn uitdagende tijden voor het Deense coöperatieve vleesconcern Danish Crown. Waar de kosten flink zijn opgelopen, laat het varkensaanbod in Denemarken een historisch grote teruggang zien. De combinatie van deze factoren maakt dat de winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2022/23 behoorlijk omlaag ging. Intern reorganiseren is enige remedie om concurrerend te blijven.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet steeg in de eerste helft van het gebroken boekjaar (dat loopt van juli tot en met december) met 15% tot omgerekend €4,6 miljard. De kosten namen echter ook flink toe, met maar liefst €335 miljoen. Dit als gevolg van fors hogere inkoopprijzen voor varkens en runderen, maar ook de prijzen van verpakkingen en de personeelskosten stegen buitengewoon hard. Daarnaast is ook de bezittingsgraad in de fabrieken een punt van zorg. Dit gezien het varkensaanbod in Denemarken met maar liefst 13% daalde, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook de aanvoer van runderen loopt terug.

Winst maakt Danish Crown nog steeds, maar wel aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Met 18% daalden de baten terug naar €121 miljoen. Daarmee is Danish Crown overigens nog steeds buitengewoon winstgevend, in vergelijking met Europese concurrenten.

Moeilijke marktomstandigheden
Het management spreekt van moeilijke marktomstandigheden. Naar eigen zeggen is actie nodig om het concurrentievermogen veilig te stellen. Hierbij wordt vooral scherp naar de kosten gekeken. Danisch Crown is bezig aan een grote reorganisatie die op verschillende plekken en manieren tot uiting komt. Zo verdwenen er 150 banen bij de fabriek in het Deense Sæby. Daarnaast wordt een fabriek in het Duitse Boizenburg gesloten, terwijl de activiteiten in Essen zijn geherstructureerd. Volgens CEO Jais Valeur waren dit noodzakelijke stappen om de kosten te reduceren.

Wanneer we inzoomen op de verschillende divisies, doemt een wisselend beeld op. Het dochterbedrijf DAT-SCHAUB, dat dierlijke producten verkoopt aan de farmaceutische industrie, leverde een minder positieve bijdrage aan het resultaat dan in de jaren hiervoor. De rundvleesdivisie draait stabiel, terwijl de vleesverwerkingsactiviteiten sterk onderhevig zijn aan de gevolgen van inflatie. Consumenten hebben merkbaar minder te besteden  Wel verwacht Danish Crown een kentering, naarmate de inflatie normaliseert.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden