Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Pluimvleesoverschot laat EU-markt onberoerd

18 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs stagneert nog altijd. Ondanks lagere productiekosten voor vleesveehouders staat de vleeskuikenprijs nog altijd op hoog niveau. Van de hoge pluimvleesprijzen is buiten de EU op het moment echter weinig te merken. Op de wereldmarkt is staan de prijzen stevig onder druk vanwege een pluimvleesoverschot.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is alweer even geleden dat de pluimvleesprijs voor het laatst bewoog. Sinds week 14 worden vleeskuikens voor €1,20 verhandeld. Daarmee blijft de Barneveldse notering voor de zesde week op rij ongewijzigd.

Volgens ingewijden in de markt is de vleeskuikenprijs op het moment stabiel door een relatief laag aanbod. Als het aan handelaren en inkopers ligt, is de tijd rijp voor een daling. Prijzen van voer en energie zijn inmiddels namelijk behoorlijk gedaald. Daarnaast lijkt vogelgriep (AI) alleen nog een thema in de wilde vogelpopulaties. Dus ruimte voor een lagere prijs is er wel, zo redeneren handelaren.

Dat de prijs niet met de productiekosten mee daalt, is het gevolg van schaarste. Door de transitie in de supermarkten naar een minimale standaard van 1 ster Beter Leven krimpt het Nederlandse aanbod van gangbare vleeskuikens. Steeds meer vleeskuikenhouders kiezen namelijk de zekerheid van een langlopend contract van Beter Leven-vlees boven de grillige markt van gangbaar pluimveevlees.

Door het teruglopende aanbod in Nederland komt negatieve prijsdruk voornamelijk uit Oost-Europa. Maar juist de exporten uit Polen en Oekraïne staan op het moment op een laag niveau. De vraag op de Poolse markt is namelijk zeer sterk toegenomen. Als gevolg van de sterke verkopen zit de Poolse vleeskuikenprijs op het moment flink in de lift. In het Oost-Europese land wordt voor levend pluimvee op het moment zelfs meer betaald dan in Nederland. De Poolse vleeskuikenprijs noteert op het moment op €1,25, zo blijkt uit de notering van CenaRolnicze.

Buiten de EU is het aanbod groot
Het is misschien in Europa haast niet voor te stellen, maar buiten Europa is het aanbod van pluimveevlees op het moment groter dan de vraag. Volgens de internationale media zijn de pluimveevleesprijzen in het eerste kwartaal van 2023 in Aziatische landen met tientallen procenten gedaald. In India wordt bijvoorbeeld geschreven over prijsdalingen van rond de 50% en in Indonesië daalde de pluimveevleesprijs met ongeveer 30%.

Ook in Brazilië wordt het overschot gevoeld, zo is te lezen in het kwartaalverslag van 's werelds grootste vleesbedrijf JBS. Door het grote pluimveeaanbod viel de winst van Seara lager uit dan verwacht. Wel lijken de overschotten langzaam maar zeker te dalen. Volgens CEO Gilberto Tomazoni lijken vleeskuikenhouders over de hele wereld langzaam maar zeker hun productie naar beneden bij te stellen. De verwachting is dan ook dat het overaanbod aan pluimveevlees afneemt.

Opvallend genoeg laat het overschot de Amerikaanse markt onberoerd. Volgens het vleeskuikenrapport van de USDA zijn de Amerikaanse prijzen stabiel. Dit is opmerkelijk aangezien de Amerikaanse markt, in tegenstelling tot de Europese, sterk met de wereldmarkt verbonden is. Gezien de hoge inflatie (van ruim 40%) op pluimveevlees in 2022 ligt een prijsdaling voor de hand.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden