LucasMT.com / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Lage marges spelen vleesconcern JBS parten

16 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De Braziliaanse multinational JBS heeft een moeizaam eerste kwartaal achter de rug. Het grootste vleesbedrijf ter wereld rapporteerde donderdag 11 mei een nettoverlies van ruim €270 miljoen, zo blijkt uit het kwartaalverslag van het bedrijf. De omzet daalde -4.6% tot €17.1 miljard. Lage marges lijken de voornaamste reden voor het verlies. Vooral de afzet van rundvlees uit de Verenigde Staten loopt moeizaam.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het eerst in de geschiedenis daalde de omzet in alle markten waar JBS actief is. De reactie op de beurs bleek niet mals. Na de publicatie van het kwartaalverslag daalde de waarde van het aandeel met maar liefst 10%. Met het verlies bereikt het aandeel de laagste notering in vier jaar tijd.

Een relatieve hoge stijging van de inkoopprijs ten opzichte van de verkoopprijs blijkt in een terugkerend thema. De moeizame resultaten zijn dan ook het gevolg van teruglopende marges. De brutowinstmarge van het bedrijf bedroeg slecht 2,5%. De belangrijkste missie van het Braziliaanse foodbedrijf lijkt dan ook om de winstmarges in de rest van 2023 te herstellen.

Braziliaanse tak heeft te lijden onder rundvleesban China
De resultaten in thuisland Brazilië vertonen een gemengd beeld. Zo daalde de omzet in vers rundvlees met 5%. De voornaamste oorzaak van de daling is een daling van de gemiddelde Braziliaanse rundvleesprijs van 6%. Verkoopvolumes namen namelijk wel met 1% toe. Lagere exportcijfers liggen aan de daling ten grondslag. In dollars nam de waarde van de export met maar liefst 39% af vergeleken met het eerste kwartaal van 2022. De teruglopende uitvoer is het gevolg van een atypische uitbraak van gekkenkoeienziekte (BSE). Als gevolg van de uitbraak werd de handel van rundvlees tussen Brazilië en China automatisch stilgelegd.

Wel liep de Braziliaanse levensmiddelentak goed. In totaal zag Seara de omzet met 9% stijgen tot €1,94 miljard. De hogere omzet is het resultaat van een groei van de verkoopvolumes van 7% en een gemiddelde prijsstijging van 2%. Toch lijkt JBS niet helemaal tevreden met het resultaat. Door een overproductie van pluimveevlees valt de omzet van het bedrijf lager uit dan mogelijk was. Met name de waarde van de export van pluimveevlees blijkt lager dan verwacht.

Verenigde Staten lijden onder droogte
De grootste tegenvallers rapporteerde de vleesgigant in de Verenigde Staten. Hoewel omzetdaling op de varkensvleesmarkt met 6% groter is, zorgt vooral de drie keer zo grote rundvleestak voor problemen. De rundvleesdivisie rapporteerde een omzet die 5,6% lager uitviel dan een jaar eerder. De omzet binnen Amerikaans rundvlees is €5,45 miljard. De daling is het gevolg van grondstoffenprijzen die sneller stijgen dan de verkoopprijs. Door de droogte in vooral het westen van de VS werden veel rundveehouders gedwongen hun vee eerder te laten slachten dan veel vleesveehouders voor ogen hadden. Omdat de koeien met een relatief laag gewicht geslacht werden, stegen de Amerikaanse veeprijzen eind 2022 met maar liefst 16%. Door de hoge inflatie lukt het de industrie op het moment niet om de prijzen door te berekenen. De Amerikaanse rundvleesprijs steeg met slechts 2%.

Daarnaast verliep de export vanuit de Verenigde Staten moeizaam. Zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) die JBS aanhaalt. In het eerste kwartaal nam de export van rundvlees met maar liefst 8,6% af. Met name de export naar de Aziatische markt nam door de nasleep van corona af, met een grote impact op JBS. De belangrijkste exportmarkten voor Amerikaans rundvlees blijven namelijk Zuid-Korea, Japan en China.  

De omzetdaling in Australië valt met -2,3% een stuk lager uit. Door de voedselinflatie was de vraag naar vlees in het eerste kwartaal van 2023 lager dan verwacht. Opvallend genoeg blijft het omzetverlies op de Australische markt juist beperkt door goede resultaten van de rundvleesdivisie. Met name in Australië zelf liep de verkoop relatief goed. De afzet van rundvlees steeg in het thuisland met ongeveer 9%. Ook de omzet van de exporten groeide licht. De omzet steeg met ongeveer 1% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Australië sprong namelijk in het gat dat de exportstop van Braziliaans rundvlees richting China met zich meebrengt.

Directeur ziet reden tot optimisme
Ondanks de teleurstellende resultaten is CEO Gilberto Tomazoni optimistisch over de nabije toekomst. Het management denkt dat het bedrijf op het punt staat om de resultaten weer te keren. Naast de lagere veeprijzen in Australië schrijft Tomazoni in het kwartaalverslag dat ook de resultaten van de Amerikaanse tak op korte termijn zullen verbeteren. Op de Amerikaanse markt zet het bedrijf steeds meer in op diversifiëring van zijn portfolio en volgens de CEO begint deze strategie zijn vruchten af te werpen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden