Uit een rapport van de Wereldvoedselorganisatie van de VN (FAO) wordt duidelijk dat het eten en drinken van zuivel, vlees en eieren zorgt dat mensen belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen, die zij missen als ze bijvoorbeeld vegetariër of pescetariër zijn.
Dit is volgens de studie met name van belang tijdens belangrijke levensfases als zwangerschap, kindertijd, puberteit en op latere leeftijd. Melk, eieren en vlees bieden macro-voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten en micro-voedingsstoffen die moeilijk te vinden zijn in de juiste kwaliteit en kwantiteit in planten.
Vlees bevat bijvoorbeeld hoge kwaliteit eiwitten, een aantal essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink, selenium, vitamine B12, choline en stoffen als creatine en taurine. Deze hebben belangrijke functies bij de ontwikkeling van het menselijke lichaam.
Regionale verschillen
Zo'n 372 miljoen kleuters en 1,2 miljard vrouwen van vruchtbare leeftijd hebben een tekort aan minimaal een van de volgende nutriënten: ijzer, vitamine A of zink, dat blijkt uit een studie van The Lancet. Driekwart van deze kinderen woont in Zuid- en Oost-Azië, rondom de Stille Oceaan en in Afrika bezuiden de Sahara.
Er zijn logischerwijs veel verschillen in de consumptie van dierlijke producten wereldwijd. Iemand uit de Democratische Republiek Congo consumeert gemiddeld slechts 160 gram melk per jaar. Een inwoner van Montenegro consumeert 338 kilo melk in diezelfde periode.
Een inwoner van Zuid-Soedan consumeert gemiddeld 2 gram ei per jaar. Iemand uit Hongkong eet 25 kilo eieren per jaar. De gemiddelde inwoner van Burundi eet slechts 3 kilo vlees per jaar. Een inwoner van Hongkong eet 136 kilo vlees per jaar.
De FAO schrijft in het onderzoek dat voedsel van dierlijke bronnen kan helpen met het behalen van voedingsdoelen die deel uitmaken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen met betrekking tot het terugdringen van het aantal kinderen onder de vijf jaar dat honger lijdt, een laag geboortegewicht, bloedarmoede bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwaarlijvigheid en niet-overdraagbare ziekten bij volwassenen, mits het geconsumeerd wordt als onderdeel van een gezond dieet.
Tegelijkertijd moet de veesector bijdragen aan het oplossen van een aantal uitdagingen, schrijven FAO-vicevoorzitter Maria Helena Semedo en hoofdeconoom Maximo Torero Cullen in het voorwoord van het onderzoek. Daarmee hebben zij het over ontbossing, CO2-uitstoot, onhoudbaar water en landgebruik, vervuiling en gezondheidsproblemen voor dieren, zoals ziektes en anti-microbiële resistentie.
Rood vlees
Het rapport maakt duidelijk dat de consumptie van zelfs kleine hoeveelheden bewerkt rood vlees de kans op overlijden en chronische ziekten kan verhogen, waaronder hart- en vaatziekten en darmkanker. Het eten van onbewerkt roodvlees in gematigde hoeveelheden zorgt voor een minimaal risico, maar wordt door de FAO als veilig gezien. Bewijs dat consumptie van melk, eieren en pluimvee bij gezonde volwassenen zorgt voor coronaire hartziekten, beroertes en hypertensie zijn voor melk niet sluitend en voor eieren en pluimvee niet significant volgens de FAO.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.