Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt rustig door hoog aanbod

4 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De rundvleesmarkt wordt op het moment door rust gekenmerkt. Toch zijn er in de individuele vleescategorieën wel wat verschillen. Door de hoge inflatie blijft met name de vraag naar luxe rundvlees achter. Toch bewegen de noteringen voor luxer en goedkoper vlees nog altijd met elkaar mee.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundvleesprijs komt op het moment niet in beweging. Tussen week 15 en week 18 stagneert de notering voor luxe rundvlees (u-kwaliteit) bij een stand van €4,88. Daarmee lijkt de daling van de rundvleesprijs van tussen week 12 en week 15 definitief ten einde. In die weken zakte de rundvleesprijs door de perikelen van Gosschalk van €5,03 naar €4,88.

De rundvleesmarkt staat er op het moment vrij rustig voor. Na turbulente weken door het faillissement van Gosschalk, is de rundvleesprijs niet meer in beweging. Toch zijn er aan aantal verschuivingen op de markt. Zo loopt de verkoop van zware dieren flink door. Met name de vraag naar koeien van minimaal 350 kilo blijft in slachthuizen hoog, zo vertellen ingewijden in de markt. Ondertussen verloopt de verkoop van luxere runderen moeizaam.

Dit mag niet verbazen, want volgens door de stug lopende economie is de vraag naar luxe vlees flink gedaald. Omdat de vraag naar luxe vlees lager was dan verwacht, zijn de voorraden erg hoog. De verkoop van lagere kwaliteit vlees loopt nog wel goed, maar toch beweegt de prijs van luxe vlees (U-kwaliteit) nog altijd met de prijs van vlees van worstkwaliteit mee. Volgens ingewijden in de markt blijven de prijzen dicht bij elkaar door een blijvend hoog aanbod van slachtkoeien. Door de dalende melkprijs blijft het volgens veehandelaren en -houders op het moment namelijk aantrekkelijk om wat extra runderen naar de slacht te brengen.

Opvallend is dat voor nuchtere kalveren nog altijd een hoge prijs wordt afgerekend. Met de daling van de prijs van luxevlees ligt het voor de hand dat de prijzen van het chique kalfsvlees afnemen. Maar volgens ingewijden in de markt is de prijs aan de hoge kant door een laag aanbod. De meeste kalveren worden rond november, december gemest. Nu die periode alweer bijna een half jaar verstreken is, is het aanbod beperkt.

Aanbod bij slachthuizen blijft hoog
Het hoge aanbod van slachtrunderen houdt de prijs op het moment relatief laag. Ondanks de matige vraag, ligt het slachtcijfer nog altijd boven de 10.000. Volgens de meest recente cijfers zakte de productie alleen in week 15 weg, de week van het paasweekend. Elk jaar valt de maximale slachtcapaciteit in de week van Pasen wat lager uit. Omdat tweede paasdag een verplichte vrije dag is, is de slachtcapaciteit lager dan normaal. Vermoedelijk zien we een dergelijke daging ook rond Koningsdag, al is dat nog niet in de cijfers terug te zien, aangezien de slachtcijfers cijfers pas na een paar weken worden gepubliceerd.

Het hoge slachtcijfer verklaart de voorkeur van slachthuizen voor zware koeien. Omdat het aantal slachtingen nog altijd structureel aan de hoge kant is, lijken slachthuizen te sturen op hogere volumes per slachting. Als de slachtcapaciteit dicht tegen de benuttingsgraad aanligt, is het extra aantrekkelijk om op de hoogst mogelijke volumes per rund te sturen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden