Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Oorlog maakt prijsdruk Pools pluimvlees constant

4 Mei 2023 - Matthijs Bremer

Voor de oorlog in Oekraïne was de import van Pools pluimvlees nog niet altijd rendabel. Maar sinds ongeveer een jaar lijkt de Poolse pluimveeprijs structureel onder de Nederlandse uit te komen, met flinke druk op de Nederlandse pluimveevleesprijs als gevolg. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de productie van pluimveevlees door lagere personeelskosten goedkoper uitvalt, ligt voor de hand. Toch zijn lagere lonen in de praktijk niet eens de grootste drijvende kracht achter het prijsverschil tussen Pools en Nederlands pluimveevlees. Landen als Nederland en Duitsland hebben, bovenop de strenge Europese regelgeving, vaak nog aanvullende wetgeving op het gebied van hygiëne, milieu en dierenwelzijn. Zo is in Nederland het houden van pluimvee in verrijkte kooien verboden, maar volgens Europese wetgeving toegestaan. In Noord-Europese landen vallen productiekosten daardoor over het algemeen hoger uit.

Om handelaren de pas af te snijden hebben meerdere grote Noord-Europese pluimveeconcerns inmiddels geïnvesteerd in productiefaciliteiten in het Oost-Europese land. Zo vind bijvoorbeeld 10% van Plukons productie in Polen plaats en heeft Storteboom sinds 2012 een fabriek in Polen waar tot 150.000 stuks pluimvee per dag worden verwerkt.

Export aantrekkelijker sinds Oekraïneoorlog
Hoewel grote bedrijven op deze manier vrijwel altijd weten te profiteren van de goedkopere Poolse productie, was de vrije import van Pools pluimveevlees tot voorkort niet altijd even rendabel. Voor de Oekraïneoorlog varieerden de prijzen van pluimveevlees sterk. In 2021 fluctueerden de prijzen tussen ongeveer tussen de €0,68 en €0,90. In Nederland schommelde de prijs over het algemeen tussen de €0,80 en €0,90. Hoewel importen uit het Oost-Europese land zeer aantrekkelijk bleken als de Poolse pluimveevleesprijzen tegen de bodemprijs aanzaten, was het prijsverschil geregeld te klein om vee of vlees rendabel te kunnen importeren.  

Na het begin van de oorlog in Oekraïne werd het prijsverschil tussen de twee markten constanter. In Nederland ligt de gemiddelde vleeskuikenprijs sinds de oorlog in Oekraïne structureel boven de €1. Sinds week 11 van 2021 fluctueren de prijzen tussen de €1,11 en €1,22. Ook toen voedingsprijzen door het dak gingen, bleef de Poolse pluimvee(vlees)prijs dicht bij het vooroorlogse niveau en kwam de vleeskuikenprijs niet boven de €0,97 uit. Met name de vrijstelling voor de importen van landbouwproducten uit Oekraïne zorgde dat Polen zijn prijzen niet kon verhogen. Omdat Oekraïne zich niet aan de Europese productieregels hoeft te houden, kan dat land zijn pluimveevlees nog goedkoper afzetten.

Toch is het onwaarschijnlijk dat de situatie van voor de oorlog terugkeert als er minder Oekraïens vlees Europa binnenkomt. Polen is al jaren de grootste producent van pluimveevlees van Europa en de productie in het land groeit nog altijd hard. Ondanks de vogelgriep steeg de productie van pluimveevlees in 2022 met maar liefst 8,2%, zo blijkt uit cijfers van het Poolse ministerie van Landbouw. Het is dan ook aannemelijk dat het Poolse pluimveeproductie de Nederlandse pluimvleesprijs voorlopig onder druk blijft zetten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden