Waterlinzen

Nieuws Vlees & Eiwit

Waterlinzen goedgekeurd voor consumptie

25 April 2023 - Matthijs Bremer

Een eiwitconcentraat, dat Rubisco Foods wint uit waterlinzen, mag de Europese markt op. Het product heeft namelijk het novel foods-traject van de Europese Unie doorstaan, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Nu de EU goedkeuring heeft verleend, is Rubisco van plan om de productie op te schalen en een partner te vinden om naar een concreet product toe te werken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals gebruikelijk bij een novel food-traject liet de goedkeuring even op zich wachten. In 2018 deed Ribisco Foods, toen noch onder de naam ABC Kroos, een aanvraag bij de EFSA. Toch duurt het nog wat langer voordat het bedrijf naar een echte lancering toe kan werken. Het duurt namelijk nog een maand of zeven tot de wetgeving die het ingrediënt legaliseert is afgerond.

"De positieve beoordeling van de EFSA is voor ons de bevestiging waar we op hoopten. Nu willen we doorpakken en onze plannen doorontwikkelen", zo schrijft directeur bij Rubisco Foods Sjoerd Jansen. Op het moment is Rubisco Foods met een pilot bezig. Het eerste doel is om het productieproces te optimaliseren en worden op kleine schaal samples geproduceerd. Binnen enkele maanden heeft het bedrijf als doel om de teelt op te schalen. Zo hoopt het bedrijf zijn eerste stappen te zetten richting commerciële productie. 

Ingrediënt zoekt producent
Het nieuwe ingrediënt bevat veel eiwitten en aminozuren en is qua voedingswaarden te vergelijken met dierlijke eiwitten in producten als wei en ei, zo schrijft het bedrijf in het persbericht. De mogelijke toepassingen lopen behoorlijk uiteen. Zo zou het product de basis kunnen vormen voor voedingssupplementen, dranken, sportrepen en bakkerijproducten. Rubisco Foods werkt op dit moment nog niet samen met een producent. Daarom zoekt het bedrijf op dit moment naar een partner.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden