Eric Glenn / Shutterstock.com

Nieuws Vlees & Eiwitten

JBS schikt in zaak over te duur vlees

18 April 2023 - Max van der Heijden

JBS gaat $25 miljoen betalen aan rundvleesinkopers die het bedrijf beschuldigden van het kunstmatig hooghouden van de prijzen. De Braziliaanse vleesgigant is een schikking overeengekomen met de groep. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen vrijdag maakte het federaal gerechtshof van Minnesota de hoogte van de voorgestelde schikking bekend. Onderdeel daarvan was de beschuldiging dat de gedaagden, waaronder JBS, Cargill en Tyson Foods, samen minder vee inkochten en slachtvolumes verlaagden om prijzen hoog te houden.

De gedaagden zouden samenzweren om het aanbod te beperken en de prijs te verhogen vanaf 2015 tot het moment dat de regering overging tot vervolging. Als gevolg daarvan zouden inkopers kunstmatig hoge prijzen hebben betaald voor rundvlees. De afspraken zouden zijn gemaakt tijdens ontmoetingen tussen bestuursleden tijdens vakbeursen, en industrie-evenementen, claimt de aanklager in rechtbankdocumenten. 

Ook werd geclaimd dat het bewijs voor de beschuldigingen werd gevonden in de transactie- en slachtdata van de bedrijven. Hun publieke oproep om minder te slachten en capaciteit te verlagen bevestigde voor de aanklager het bestaan van de samenzwering. 

De schikking, die nog door een rechtbank moet worden goedgekeurd, vereist ook dat JBS meewerkt in andere lopende zaken waar nog geen schikking is bereikt met andere partijen zoals Cargill en Tyson.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden