Schutterstock

Analyse Ingrediënten Vleesvervangers

Grondstof vleesvervangers duurder door geopolitiek

14 April 2023 - Matthijs Bremer

De prijzen van grondstoffen voor vleesvervangers laten een gemengd beeld zien. Door verschillende geopolitieke factoren stijgen de prijzen van soja en tarwe. Ondertussen gaan de markten van haver en eieren gebukt onder negatieve prijsdruk en blijft de prijs van kaas stabiel.

In deze ingrediëntanalyse voor vleesvervangers worden de koersen op de wereldmarkt besproken. De ontwikkeling van de koersen op de termijnmarkten zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Lees ook onze technische analyse van de koersen op de grondstofmarkt op het Dashboard Grondstoffen.

Sojaprijs stijgt met olieprijs mee
In de afgelopen weken is de prijs van sojabonen gestegen. De prijs kreeg de afgelopen week met name steun van een besluit OPEC+ om de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag terug te schroeven. De prijsstijging van olie die op de beslissing volgde werkte door in de sojaprijs. Maar ook daarvoor zat de prijs al in de lift door ernstige droogte in Argentinië. Door de droogte verloor het land een groot deel van zijn sojaoogst. Brazilië had daarentegen juist een grote sojabonenopbrengst. Door een overvloed aan regenval kon het land hier echter niet van profiteren. Door de hoeveelheid neerslag bleek het lang moeilijk om alle soja te oogsten. 

Tarweprijs stijgt door onrust
Drie weken geleden bevond de tarweprijs op de Matif zich op het laagste niveau sinds augustus 2021. Sindsdien heeft onrust op de markt ervoor gezorgd dat de prijs is gaan stijgen. Die onrust op de markt werd veroorzaakt door een aantal lang- en kortdurende factoren. Zo werd eind maart duidelijk dat meer dan de helft van het Amerikaanse tarweareaal lijdt onder de droogte in het land.

In landen als Roemenië en Polen heerst onvrede over de Oekraïense graanstroom. Sinds het uitbreken van de oorlog maakt Oekraïne gebruik van binnenlandse transportroutes bijvoorbeeld door Polen en Roemenië om zijn granen te exporteren naar landen buiten Europa. Veel van het graan blijft achter in de Oost-Europese landen en heffingen voor Oekraïns graan zijn in verband met de oorlog tijdelijk stilgelegd. Daardoor worden de Europese en lokaal geproduceerde tarwe uit de markt geprijsd. Volgens de Roemeense minister van Landbouw Petre Daea hebben boeren uit Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakijenaar schatting €417 miljoen verloren door de afzet van goedkope Oekraïense tarwe.

Ook Rusland verhoogt de druk op de graandeal. Sinds deze week spreekt het land duidelijk zijn onvrede uit. Vrijdag liet het Kremlin weten dat het werkt aan een alternatief voor de huidige graandeal en woensdag werden de exportinspecties bij Istanbul stilgelegd. Analisten nemen aan dat het om een Russische actie gaat.

Haver
De haverprijs is over de afgelopen periode gedaald op de EUREX. Opvallend genoeg laten de meest recente cijfers van de RVO juist een stijgende trend zien. Een directe verklaring hiervoor is er niet. Wel is het zo dat de RVO-cijfers altijd wat achterlopen. Een van de belangrijkste drijvers van de haverprijs is de productie van havermelk. De totale plantaardige melkverkopen groeiden op de Europese markt tussen 2020 en 2022 met 19%. In diezelfde periode daalde de verkoop van traditionele melk met 9%.

Opvallend genoeg lijdt plantaardige melk minder onder de inflatie dan koemelk. De afgelopen twee jaar stegen de prijzen van melkvervangers met slechts 1%. Ondertussen werd Dierlijke melk 17% duurder. Duitsland geeft als land het meeste geld uit aan plantaardige melk, maar gewogen naar hoofd van de bevolking komt Zweden als grootste consument uit de bus. In het moederland lijkt een merk als Oatly toch nog goed te presteren.

 

Eierenprijzen zakken in na Pasen
De eierprijzen dalen op het moment hard, maar zijn nog altijd historisch hoog. In week 14 bereikte de eierprijs de recordnotering van €16,35 per 100 stuks. In slechts twee weken tijd is de eierprijs gedaald tot €16. Het wegvallen van de paasvraag lijkt de voornaamste reden voor de lagere eierprijzen.  

Deskundigen verwachten dat de eierprijs nog wel wat verder zal dalen. De extreme eierprijzen van de laatste maanden werden gedreven door schaarste. Door hoge voeder en energieprijzen kozen veel legveehouders er namelijk voor om minder leghennen aan te kopen. Extra leghennen bijplaatsen is niet zo makkelijk als het klinkt, aangezien de markt erop is ingesteld dat de kippen per ronde worden vervangen. Maar aan die schaarste lijkt op korte termijn een einde te komen. Deskundigen verwachten dat legveehouders hun productie ieder moment weer kunnen verhogen.

Melkprijs trekt kaasprijs nog niet mee naar beneden
De kaasprijs is op het moment nog altijd stabiel. Sinds week 7 zijn er amper prijsontwikkelingen zichtbaar. Dit is opvallend, aangezien de vraag op het moment niet al te groot is. Handelaren zijn voorzichtig, want kopers lijken bang te zijn een te hoge prijs te betalen.

De verwachting heerst dat de kaasprijs op korte termijn zal dalen. In mei start een periode waarin de productie het hoogste uitvalt. Het ligt voor de hand dat het grotere aanbod de prijs van kaas flink onder druk zal zetten. Als de melkprijs een indicatie is, kan een daling niet lang uitblijven. De spotprijzen voor melk onder de onder de €30 gedoken, zo blijkt uit data van DCA. Een groot verschil met de prijzen van rond de €60 van deze zomer.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Nieuws Vlees & Eiwit

'Nederlandse eiwitsector loopt tegen grenzen aan'

Nieuws Vlees & Eiwit

Ook Picnic en Spar gaan voor 60% plantaardig eiwit

Nieuws Vlees & Eiwit

Duitsland schaalt flink op in aanbod vleesvervangers

Achtergrond Vlees & Eiwit

Investeerders plantaardige markt zijn voorzichtiger

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden