Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkensvleeskeurmerk voor Nederlandse export

28 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hebben het keurmerk voor Holland Varken nieuw leven ingeblazen. Het keurmerk moet een basis leggen voor de kwaliteit van de hele Nederlandse varkenssector. Met het keurmerk willen de organisaties Nederlands varkensvlees extra waarde geven, zo vertelt woordvoerder van het POV Wilfried Goldewijk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Holland Varken bestaat al langer, maar om het merk beter te positioneren vindt een kleine upgrade plaats. De eisen achter het keurmerk worden opgeschoond, zodat alleen eisen overblijven waarvan de meerwaarde is aangetoond. Daarnaast worden de kosten overzichtelijker geformuleerd en worden de tarieven van deelname verlaagd.

Keurmerk voor het buitenland
Het keurmerk biedt strengere eisen op het gebied van milieu en diervriendelijkheid dan de Nederlandse wetgeving. Hiermee wil de varkensvleessector een minimale basis leggen voor de hele sector. Daarbovenop kunnen natuurlijk nog andere keurmerken aanvullende eisen stellen, zoals het Beter Leven-keurmerk.

In Nederlandse supermarkten vormt het strengere 1 ster Beter Leven-keurmerk op het gebied van diervriendelijkheid een bijna universele minimale standaard. Bovenop het Beter Leven-keurmerk biedt Holland Varken nog wel een aantal minimale standaarden, zoals een lage carbon footprint.

Toch is het keurmerk met name voor de export bedoeld. Afnemers in het buitenland moeten door het keurmerk herkennen dat Nederlands varkensvlees aan hogere standaarden voldoet dan vlees uit andere landen. "Als je bijvoorbeeld vlees uit China koopt, dan is kwaliteit heel anders dan Nederlands varkensvlees. Dat willen we goed overbrengen", zo vertelt Goldewijk.

Nieuwe manier van verwaarden
Het voornaamste doel van Holland Varken is extra waarde creëren voor Nederlands varkensvlees. Op prijs concurreren met een land als Brazilië is geen zinvolle strategie, gezien de strenge Nederlandse wetgeving op het gebied van hygiëne en dierenwelzijn. "We hebben in Nederland gewoon een hogere standaard en dat betekent dat je onze producten anders moet verwaarden."

De Nederlandse standaarden goed communiceren is bij zo'n strategie van groot belang. Hoe het keurmerk kenbaar moet worden gemaakt, is nog echter nog onzeker. "Idealiter komt het keurmerk zoals het Beter Leven-keurmerk onderop de verpakken", vertelt Goldewijk.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden