Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Pluimveevlees duur door falende Poolse import

16 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van pluimveevlees staat sinds ongeveer een maand weer boven de €1,20. Volgens ingewijden in de markt blijft een lage export uit Polen de belangrijkste reden voor de hoge vleeskuikenprijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen week 7 en 8 maakte de vleeskuikenprijs een flinke sprong naar boven. De prijs steeg in die weken van €1,17 naar €1,21. Sindsdien zit er geen beweging meer in de prijs. Daarmee stagneert de vleeskuikenprijs op een vrij hoog punt. Alleen tussen week 39 en week 42 stond de vleeskuikenprijs op een hoger punt. Op dat moment lag de handelsprijs 1 cent hoger.

De Nederlandse markt voor pluimveevlees wordt deze periode door relatieve rust getypeerd. Ingewijden uit de markt geven aan zich in de stagnerende vleeskuikenprijs te herkennen en melden daarbij dat zowel voor levend vee als vlees een relatief vrij hoge prijs wordt betaald. Volgens handelaren is het meeste pluimveevlees dat wordt verhandeld van Nederlandse origine. De import vanuit Polen staat op een relatief laag niveau. Ongeveer een maand geleden zorgde een vogelgriepuitbraak in Polen al voor beperkt exportverkeer. Het aanbod in het Oost-Europese land viel zo laag uit dat de prijzen van Pools pluimveevlees en Poolse vleeskuikens zelfs boven de Nederlandse notering uitkwamen.

Inmiddels is de situatie wat genormaliseerd. Vleeskuikens worden nog wel voor een hogere prijs verhandeld, maar de prijs van kippenvlees ligt inmiddels weer lager dan in Nederland. Handelaren proberen dan ook weer vlees uit Polen te importeren uit, maar dat blijkt niet eenvoudig. Volgens handelaren komen veel Poolse leveranciers op het moment hun afspraken niet na. Handelaren geven aan dat Poolse bedrijven er op het laatste moment voor kiezen om hun producten toch lokaal af te zetten. Door de krapte op de Poolse markt wordt flink betaald aan partijen die ad hoc kippenvlees kunnen leveren.

Vogelgriep geeft rust in Europa
Ondertussen is het in Europa ook op het gebied van vogelgriep (AI) rustig. De laatste Europese ruiming vond drie weken geleden plaats in het Belgische Aalst. In Nederland is er zelfs geen AI meer aangetroffen sinds 21 februari. Wel verspreidt de ziekte zich langzaam maar zeker in Zuid-Amerika. Tot voor kort was de schade van de vogelgriep in dat werelddeel een stuk lager dan in Europa en de Verenigde Staten. Sinds eind februari en begin maart zijn er echter ook besmettingen met AI geconstateerd in Argentinië. Bovendien werd op 3 november de eerste besmetting in Uruguay geconstateerd. In Brazilië, 's werelds grootste producent van pluimveevlees, blijven besmettingen voor alsnog uit.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden