Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Prijs van pluimveevlees stijgt door vogelgriep Polen

23 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van pluimveevlees zit momenteel in de lift. Door de vogelgriep is de import van Pools pluimveevlees vrijwel stil komen te liggen. Ondertussen neemt de verkoop van vlees van gangbaar gehouden pluimvee in Nederland toe en geeft de Europese commissie groen licht voor het vaccineren van pluimvee.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een periode van prijsdaling is de vleeskuikenprijs weer een beetje gestegen. Tussen week 4 en week 6 daalde de vleeskuikenprijs van €1,19 naar €1,15. Daarna vond een kleine correctie plaats. Op week 7 steeg de vleeskuikenprijs naar €1,17.

De ontwikkelingen op de Oost-Europese markt blijken weer bepalend voor de Nederlandse prijs van pluimveevlees. Meestal zorgen goedkope exporten uit landen als Polen en Oekraïne voor een lagere prijs in Noord-Europa. In deze landen wordt pluimveevlees goedkoper geproduceerd, omdat de salarissen lager zijn en diervriendelijkheidsstandaarden lager liggen. Zo wordt er in Oost-Europa nog overwegend kooikippen gehouden. Op het moment is echter het tegenovergestelde gaande. Door verschillende grootschalige uitbraken van vogelgriep is de Poolse vleeskuikenprijs flink gestegen. Inmiddels zijn de prijzen van Poolse vleeskuikens en pluimvlees hoger dan die in Noord-Europa. Omdat het op het moment niet rendabel is om pluimveevlees uit Polen te importeren, krijgen Nederlandse handelaren hogere prijzen. Ingewijden uit de markt verwachten dan ook dat de vlees- en vleeskuikenprijzen nog wel wat zullen toenemen. Terwijl het aanbod uit Oost-Europa opdroogt, neemt de vraag naar met name gangbaar gehouden pluimveevlees toe. Ingewijden in de markt stellen vast dat de afzet van gangbaar gehouden vleeskuikens in Nederland verder toeneemt. Het lijkt er dus op dat de opmars van de verkoop van pluimveevlees buiten de supermarkten nog altijd doorzet.

Eerder constateerde Foodbusiness dat de verkoop van pluimveevlees bij slagers en poeliers toeneemt. Alleen supermarkten hebben zich gecommitteerd aan de minimale diervriendelijkheidsstandaard van 1 ster Beter Leven. Hierdoor kunnen consumenten via andere kanalen nog altijd vlees van gangbaar gehouden pluimvee kopen. De omweg naar de slager blijkt voor veel consumenten aantrekkelijk, want pluimveevlees wordt bij slagers en poeliers soms voor de helft van de supermarktprijs verkocht.

Groen licht voor vaccineren pluimvee
Het lijkt er op dat er na een jaar van ernstige vogelgriepuitbraken voor de pluimveesector eindelijk licht aan het einde van de tunnel is. De Europese Commissie heeft namelijk besloten om de richtlijnen voor het vaccineren van vee te harmoniseren. Het nieuwe wetsvoorstel is niet specifiek op vogelgriep gericht. Met een nieuwe wet wil de commissie alle Europese richtlijnen voor vaccinaties van vee gelijktrekken. Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides geeft aan dat de vaccinatie tegen vogelgriep wel de eerst prioriteit heeft. De economische schade die het virus met zich meebrengt is op het moment namelijk groter dan de schade van andere dierziektes.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden