Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Pluimveevlees 'koopje' bij slagers en poeliers

1 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De grootschalige importen uit Polen en Oekraïne blijven de pluimveevleesmarkt domineren. Door grotere exporten uit deze Oost-Europese landen staan de prijs van kippenvlees op het moment onder druk. Ondertussen constateren ingewijden in de markt dat poeliers en slagers profiteren van de overgang van supermarkten naar 1 ster Beter Leven. Zij verkopen vaak namelijk nog gangbaar gehouden pluimvee. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In januari zette de vleeskijkenprijs al een stap terug. In de laatste weken van 2022 was de vleeskuikenprijs €1,20. In de eerste vier weken van het nieuwe jaar daalde de prijs tot €1,19. In week 5 deed de vleeskuikenprijs een flinke stap terug. De prijs daalde met 2 cent tot €1,17.

Volgens ingewijden uit de markt is de daling van de vleeskuikenprijs het directe resultaat van meer import uit Polen en Oekraïne. Met name de export uit Oekraïne zet de pluimveeprijs onder druk. Het land zet zijn pluimvee en pluimveeproducten tegen lage prijzen af, omdat Oekraïne niet aan de Europese standaarden voor dierenwelzijn en mileu hoeft te voldoen.

Daarnaast is het land op het moment niet gebonden aan Europese handelsbeperkingen. Vanwege de oorlog zijn de Europese handelsbarrières in de zomer van 2022 namelijk stilgelegd. Voor de oorlog mochten Oekraïense bedrijven op de Europese markt 70.000 ton kippenvlees per jaar afzetten. Als gevolg hiervan verdubbelde de import van Oekraïens pluimveevlees. Per maand is de export vanuit Oekraïne zelfs bijna verdriedubbeld.

De laatste weken nam de export vanuit Polen en Oekraïne verder toe. Ingewijden in de markt merken dat het de afzet van vleeskuikens en pluimveevlees uit Nederland, Duitsland en België door de groei van de import op het moment verder terugloopt. Door de lage prijzen van Oost-Europees pluimveevlees blijft de vraag naar het duurdere Nederlandse pluimveevlees achter. Daarom hebben slachterijen van gangbaar pluimveevlees hun prijzen verlaagd.

Slagers en poeliers lopen met de vraag weg
Ingewijden in de markt geven aan dat de verkoop van kippenvlees in supermarkten wat terugloopt. In 2023 hebben alle Nederlandse supermarkten besloten om 1 ster Beter Leven als minimale diervriendelijkheidstandaard voor kip te hanteren. Hoewel niet alle supermarkten volledig over zijn, is de transitie in volle vaart. Als gevolg van de nieuwe standaard zijn de supermarktprijzen van kip stevig gestegen. 

Analisten voorspellen dat de pluimveemarkt zich door de hoge inflatie steeds meer tot een prijsgedreven markt ontwikkelt. Insiders bevestigen deze ontwikkeling. Door de goedkope afzet uit Oost-Europese landen groeit het gat tussen de consumentenprijs van 1 ster Beter Leven en gangbaar pluimveevlees. Daardoor doen poeliers en slagers op het moment goede zaken. Omdat zij nog gangbare kip verkopen, kunnen zij veel lagere prijzen vragen dan supermarkten. Zo kost kipfilet bij Albert Heijn €15 per kilo. Op de websites van halalslagers (die kippenvlees vaak het goedkoopst aanbieden) zijn prijzen van rond de €8,00 per kilo gebruikelijk. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden