Eric Glenn / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Tyson Foods wedt twee keer op verkeerde paard

7 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De winst van de Amerikaanse vleesproducent Tyson valt flink lager uit dan verwacht, zo blijkt uit hun meest recente kwartaalverslag. Voor het tweede kwartaal op rij maakt het Amerikaanse bedrijf een stuk minder winst dan verwacht. Voor de tweede keer op rij ging Tyson Foods namelijk lijnrecht in tegen de bewegingen van de Markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De winstverwachtingen van Tyson Foods blijven stevig achter bij de verwachtingen van analisten en beleggers. In het kwartaal dat 31 december 2022 afliep maakte Tyson $316 miljoen winst. Wall Street verwachtte een winst van $1,12 miljard. Hoewel de omzet steeg van $12,9 miljard naar $13,3 miljard, verwachtte beleggers een omzet van $13,5 miljard. Door het tegenvallende resultaat zette het aandeel van Tyson een flinke stap terug. 

Dat Tyson Foods het moeilijk heeft, komt niet uit het niets. Begin januari kondigde het bedrijf een grote reorganisatie van zijn kantorenbestand aan. Al het personeel wordt overgeplaatst naar het hoofdkantoor in Arkensas. De kantoren in de rest van de Verenigde Staten worden gesloten en wie de overplaatsing niet ziet zitten, wordt ontslagen.

Daarnaast had Tyson eind 2022 al op het verkeerde paard gewed. Door de droogte in de Verenigde Staten voorzag Tyson tekorten op de rundvleesmarkt. Dus besloot het bedrijf rundveehouders een hogere prijs te betalen voor hun vee. Achteraf bleek deze beslissing verkeerd. Vanwege de droogte werden juist veel extra runderen geslacht, waardoor het rundvleesaanbod steeg en de prijs van rundvlees juist daalde. Als gevolg van een groter rundvleesaanbod bleef de prijs van rundvlees relatief laag, waardoor het bedrijf zijn winstmarge op dit product zag verdampen.

In november bracht Tyson naar buiten dat het bedrijf zijn winstdoelstellingen voor het vierde kwartaal niet had behaald. Dat vierde kwartaal eindigt overigens op 1 oktober 2023, want Tyson heeft een gebroken boekjaar. De winst van de rundvleesafdeling daalde met 67% tot $375 miljoen.

Tweede foute inschatting zorgt voor verliescijfers in 2023.
In Tysons vierde kwartaal van het vorige boekjaar was alleen de pluimveevleesdivisie winstgevender dan verwacht. Tyson verkocht 1,1% meer kippenvlees en de prijzen stegen met 18,2%. Dit interpreteerde Tyson als een signaal dat consumenten door de inflatie voor het relatief goedkope pluimveevlees zouden kiezen.

Ook analisten verwachtten dat pluimveevlees enorm populair zou blijven. In het grootste deel van 2022 kreeg de Verenigde Staten namelijk met een explosieve stijging van de vleesprijzen te maken. Problemen op de aanbodkant van de markt waren hiervoor verantwoordelijk. Door onder meer de naweeën van de coronapandemie en een personeelstekort in slachthuizen bleef de vleesproductie in de Verenigde Staten het grootste deel van 2022 achter bij de vraag. Het bedrijf schatte in dat consumenten door de hogere vleesprijzen voor traditioneel goedkope vleessoorten zouden kiezen, zo vertelde Tysons CEO Donnie King tegen Reuters. De vraag naar pluimveevlees zou toenemen en het traditioneel dure rundvlees zou juist dalen.   

Voor de tweede keer zwom de vleesverwerker echter tegen de conjectuur van de markt in. In Tysons eerste kwartaal van 2023 bleef de vraag naar pluimveevlees behoorlijk achter. Door de vogelgriep steeg de prijs van pluimveevlees in 2023 enorm. Op het hoogtepunt was pluimveeprijs zelfs ruim 40% hoger dan een jaar eerder. De rundvleesprijs bleef door het extra aanbod na de droogte juist laag waardoor consumenten massaal van pluimveevlees op rundvlees overstapten. Terwijl de Amerikaanse vraag naar pluimveevlees flink inzakte, lagen de voorraden van Tyson ermee vol. Door de vogelgriep kon het bedrijf hun overtallige pluimveevlees namelijk maar beperkt exporteren. Omdat het aanbod groter bleek dan de vraag werd Tyson gedwongen om zijn pluimveevlees tegen dumpprijzen verkopen, zo vertelde King.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden