Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

China importeert meer varkens- en rundvlees

16 Januari 2023 - Matthijs Bremer

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) stelt hun verwachtingen voor de Chinese vleesimport naar boven bij. Volgens het ministerie zal China dit jaar meer varkens en rundvlees importeren dan ze eerder dit jaar voorspelde. Toch krimpt de import van één type vlees. Dit jaar voert China namelijk minder pluimveevlees in.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind 2022 steeg met name de import van varkensvlees vanuit China explosief, zo blijkt uit de exportcijfers van landen als Brazilië en de Verenigde Staten. Tot augustus bleef de import van varkensvlees vanuit China juist achter. De import van rundvlees stond lichtjes in de plus ten opzichte van 2021. 

Horeca weer in trek
De belangrijkste reden voor de groeiende vleesimport is de verwachte groei van de Chinese horeca. Nu China zijn coronabeperkingen langzaam maar zeker uitfaseert, verwacht de USDA dat Chinezen weer vaker buiten de deur zullen eten. Dat gaat gepaard met een grotere consumptie van het traditioneel populaire varkensvlees en het luxere rundvlees.

Het gros van de extra importen van rundvlees zal pas over een aantal maanden plaatsvinden. Op het moment hebben Chinese vleesverwerkers nog veel rundvlees in de vriezer liggen, zo schrijft de USDA. Pas als deze voorraden weggewerkt zijn, starten de extra importen.

Import van kippenvlees daalt
Één vleescategorie wordt juist naar beneden bijgesteld, en dat is pluimveevlees. Door hoge prijzen van varkensvlees diende pluimveevlees in 2022 als een goedkoper alternatief. Nu de prijzen door extra importen zijn teruggebracht, verwacht de USDA dat de Chinese consument weer terugstapt op varkensvlees. Overigens zal de impact van de krimp op de pluimvee-export wel meevallen, zo stelt het ministerie. Slechts 4% van het Chinese pluimveevlees wordt geïmporteerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden