Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Nieuws Vlees & Eiwit

VS voert recordvolume varkensvlees uit

9 Januari 2023 - Wouter Baan

Amerikaanse varkensvleesexporteurs deden in november goede zaken op de wereldmarkt, zo blijkt uit cijfers van de exportfederatie van de vleessector (USMEF). Opvallend is dat China veel meer kocht. Ook de afzet naar buurland Mexico gaat vlot. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VS exporteerde in november 245.000 ton varkensvlees (inclusief bijproducten). Dit is het hoogste maandelijkse volume tot nu toe over 2022 en tevens 3% meer dan in dezelfde maand in 2021. Bovendien is dit het grootste volume ooit dat in november werd geëxporteerd. 

China aan de markt
Sinds oktober is sprake van een trendwijziging, want over heel 2022 bekeken is sprake van een volumekrimp van 10% tot 2,4 miljoen ton. De stijgende uitvoervolumes zijn vooral te danken aan extra Chinese vraag. In november werd 54,4 miljoen ton naar China verscheept, een toename van bijna 40% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Ook Europese exporteurs profiteerden in die periode van extra vraag voor de viering van het Chinees Nieuwjaar dat eind januari plaatsvindt. Zeer waarschijnlijk houden de verbeterde exportcijfers geen stand, nu China zwaar wordt getroffen tot corona. Volgens exporteurs leidt dit in eerste instantie tot vraaguitval.

De VS profiteert ook van een sterke vraag uit Mexico. In tegenstelling tot de Chinese vraag laat die het hele jaar al groeicijfers zien. Met krap 88.000 ton viel het uitvoervolume in november een fractie hoger uit dan vorig jaar. Over heel 2022 bekeken is sprake van een vraagtoename van 9% tot 869.526 ton, waarmee Mexico verreweg de grootste afzetmarkt is.

Waardestijging sterker dan volume
De afzet naar Japan, qua toegevoegde waardeproducten een belangrijke afzetmarkt, liet in november wel een daling zien. Ook Canada nam minder af, terwijl de uitvoervolumes naar Zuid-Korea stabiel bewogen. Per saldo bracht de export in de voorlaatste maand van 2022 $725 miljoen op, een toename van 10% vergeleken met vorig jaar. Dat de opbrengsten harder stijgen dan de volumes komt door de prijsinflatie op de Amerikaanse vleesmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden