Shutterstock

Nieuws Pluimvee

Thanksgiving kan weleens heel duur worden

9 November 2021 - Kimberly Bakker

Amerikaanse consumenten zijn dit jaar hoogstwaarschijnlijk fors meer kwijt aan de Thanksgiving-boodschappen. De groothandelsprijs voor kalkoenen is namelijk naar een recordprijs gestegen. De reden? De hoge voerkosten. De noteringen voor maïs en sojameel, de twee belangrijkste voercomponenten, zijn afgelopen jaar meer dan verdubbeld.

De prijzen voor kalkoen in de Verenigde Staten lieten twee jaar terug voor het eerst een toename zien. Het was de start van een prijzenrally, die dit jaar een serieuze vlucht naar boven heeft genomen. In de periode van januari tot en met september zijn de groothandelsprijzen voor diepgevroren kalkoen maandelijks met gemiddeld 30% gestegen. Daardoor werd in de laatstgenoemde maand een prijsrecord neergezet, van $3,12 per kilo. Het oude record stamt uit oktober 2015 en stond op $2,99 per kilo. De markt voor kalkoenonderdelen is vergelijkbaar. Voor bijvoorbeeld drumsticks werd eind oktober zo'n $2,60 per kilo betaald. Dat was vorig jaar in juli nog $1,41 per kilo.

Stijgende productiekosten
Een van de belangrijkste redenen voor de forse toename in de prijs is het feit dat de productiekosten zijn gestegen. Sojameel en maïs zijn de twee belangrijkste voercomponenten in de productie van kalkoenvlees. Op de CBoT in Chicago wordt voor maïs momenteel zo'n $217 per ton betaald. Sojameel komt uit op een prijs van ongeveer $366 per ton. In het geval van maïs is het een verdubbeling met een jaar geleden. Begin mei noteerden beide voergrondstoffen zelfs het hoogste niveau in jaren. Maïs stond op $298 per ton en sojameel op $497 per ton.

China is een belangrijke drijfveer achter die prijsstijging. Het land kende afgelopen jaar een enorme vraag naar grove granen. Ook de ongunstige weersomstandigheden in Brazilië en de Verenigde Staten spelen een grote rol. Krapte werd verwacht. Inmiddels is die verwachting enigszins bijgesteld door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De prijzen zijn daardoor iets gezakt, al staan ze nog altijd op een zeer hoog niveau. Toch zal maïs nog duur blijven. Deels omdat het ook gebruikt wordt in de productie van het populaire ethanol.

Winstgevendheid neemt af
Doordat de winstgevendheid afneemt, daalt de Amerikaanse kalkoekproductie al vijf jaar. Ook dit jaar heeft het Amerikaanse landbouwministerie de verwachtingen voor de productie al meerdere keren omlaag bijgesteld. Voor dit seizoen gaat het ministerie in het oktoberrapport uit van een productie van 2,54 miljoen ton. Dat is 2% minder dan een jaar eerder. Het is ook 4.500 ton minder dan in september verwacht werd. Het dalende productiecijfer wordt ook ondersteund door een dalende consumptie in de Verenigde Staten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkensvleesproductie Europa neemt licht toe

Achtergrond Vlees & Eiwit

Dubbeldoelkoe komt nu pas op de kaart in Amerika

Marktupdate Vlees

Koud voorjaar houdt de vleesprijzen onder druk

Analyse Vlees & Eiwit

Poolse export begint prijs pluimveevlees te drukken

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden