Hung Chung Chih / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Nog onduidelijk wat gevolg van coronapas gaat zijn

15 September 2021

Op zaterdag 25 september wordt de 'coronapas' ingevoerd, ook in de horeca. Het is een van de nieuwe maatregelen vanuit het kabinet. Gasten vanaf 13 jaar moeten verplicht aantonen dat zij gevaccineerd, dan wel getest, zijn. Wat zijn de gevolgen voor de afzet van dranken en food? Koninklijke Horeca Nederland is in elk geval not amused. "Bovenop de CoronaCheckApp-controle, komt ook een verlenging van de sluiting voor de horeca tussen twaalf uur 's nachts en zes uur 's ochtends."

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de invoering van de zogenaamde 'coronapas' als drukmiddel. "Het kabinet gebruikt de horeca nu als middel om druk uit te oefenen en de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Dit staat haaks op het principe van gastvrijheid dat we in de sector hanteren. Met 'slechts' 2,4% in besmettingen wordt onze sector wél met extra restricties opgezadeld." Daarom diende KHN deze week een kort geding in tegen de staat, waarin het eist dat de regels voor de nachthoreca gelijk worden getrokken met de regels voor andere horeca. De uitslag wordt vrijdag 17 september verwacht.

In Frankrijk wordt al langer gewerkt met de coronapas in de horeca; bij de zuiderburen heeft dit gezorgd voor een toename in het aantal vaccinaties. Duitsland heeft de pas vanaf 23 augustus verplicht gesteld en België staat (net zoals Nederland) op het punt controle te verplichten in onder andere de horeca, per 1 oktober. De brancheorganisatie in Nederland zoekt nog uit wat precies de effecten op de afzet van dranken en food gaan zijn. Hierin wordt ook gekeken naar de situatie in Frankrijk. "Exacte cijfers zijn daarom nog niet beschikbaar."

Vaste klanten al gevaccineerd
De eigenaar van restaurant 'Het Eethuisje van Delfshaven' in Rotterdam ziet de invoering van de 'coronapas' niet direct zo somber in: "Wij zijn vrij klein, en bieden 24 zitplaatsen aan. Een voordeel voor ons is dat wij relatief veel vaste klanten hebben, en die zijn allemaal al gevaccineerd. Bij de nieuwe klanten vragen wij wel of ze gevaccineerd zijn", meldt de eigenaar. "Ik was deze zomer in Macedonië, en daar moest ik telkens de CoronaCheckApp laten zien. Het is daar ingeburgerd. Kijk, als ik gasten om een ID-bewijs ga vragen, dan vind ik het anders."

foodbusiness.nl

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.
Is de omzet in de horecasector al hersteld?

Nieuws Horeca

Is de omzet in de horecasector al hersteld?

Rabobank verwacht 55% groei in thuisbezorgkanaal

Nieuws Rabobank prognoses

Rabobank verwacht 55% groei in thuisbezorgkanaal

Groei supermarkten gestokt door openen horeca

Nieuws Supermarkten

Groei supermarkten gestokt door openen horeca

Herstel in foodservice loopt wat vertraging op

Nieuws Foodservice

Herstel in foodservice loopt wat vertraging op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief