Alex Yeung / Shutterstock.com

Nieuws Varkensvleesconsumptie

'Chinese consument laat varkensvlees links liggen'

6 September 2021 - Stef Wissink

De jaren van torenhoge varkensprijzen hebben ervoor gezorgd dat de Chinese consumenten structureel minder vraag hebben naar varkensvlees. Ook nu de prijzen voor varkensvlees weer genormaliseerd zijn en het aanbod ruim is, lijkt varkensvlees minder in trek te zijn. Beursgenoteerde varkensbedrijven zagen de afgelopen periode al $75 miljard aan marktwaarde in rook op gaan.

Chinese consumenten hebben tijdens de prijspiek van varkensvlees vaker rund, kip en vis gekocht. Dat meldt Darin Friedrichs, analist bij financieel dienstverlener StoneX. Friedrichs verwacht dat de prijspiek nu voorbij is, maar dat er wel een periode tegemoet wordt gegaan met een structureel lagere vraag. Dit ondanks het feit dat de varkensvleesprijzen vandaag de dag met 54% zijn gedaald en zich weer bevinden op niveau's van voor de eerste uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

De varkenscyclus is verstoord
Tegelijkertijd zal de bekende 'varkenscyclus' minder duidelijk aanwezig zijn dan voorheen. Voorheen stapten de kleine varkensproducenten (bij lagere prijzen) uit de productie. Grote bedrijven bleven dan juist uitbreiden om marktaandeel op de grootste markt voor dierlijke eiwitten te winnen. "De grote bedrijven hebben voordelen in termen van financieringskosten, het aantrekken van kapitaal en subsidies. Het gaat de wisseling waarbij de productie steeds meer plaatsvindt op grote bedrijven versnellen."

De analist meldt verder dat sinds begin van dit jaar reeds $75 miljard aan beurswaarde van beursgenoteerde varkensproducenten is verdampt. De gezamenlijke waarde van deze fondsen piekte in januari van dit jaar. Maar, na de snelle ineenstorting van de Chinese varkensnoteringen zijn ook de koersen van deze bedrijven behoorlijk gedaald. New Hope Group, een van China's grootste varkensbedrijven, heeft zelfs excuses aangeboden aan de aandeelhouders. Het bedrijf noteert voor het eerst in jaren weer rode cijfers.

Vooruitzichten China troebel
Hoe de Chinese markt zich het komende jaar gaat ontwikkelen, blijft lastig te voorspellen. Afgelopen week nog kwam het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) met de voorspelling dat de productie van varkensvlees volgend jaar sterk zal krimpen. Ook spreekt het landbouwministerie over een teruglopende consumptie, al wordt dit volgens het instituut vooral ingegeven door een krappere beschikbaarheid. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktupdate Vlees

Koud voorjaar houdt de vleesprijzen onder druk

Analyse Vlees & Eiwit

Poolse export begint prijs pluimveevlees te drukken

Marktupdate Vlees

Dynamieken vleesmarkten verschillen sterk

Analyse Vlees & Eiwit

Australië wint bij zwakke Amerikaanse rundermarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden