Shutterstock

Nieuws Onderzoek

Kwart vindt dat overheid vlees duurder moet maken

20 Juli 2021

Bij vleesaankopen is de prijs belangrijker dan het keurmerk of de impact op het klimaat/milieu. Van alle consumenten is een kwart verder van mening dat de overheid moet stimuleren om minder vlees te eten. Dit kan door het duurder te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum naar de vleesconsumptie en de motivaties en belemmeringen om te minderen met vlees.

Iets minder dan de helft van de respondenten spreekt zich uit tegen het verhogen van de vleesprijs. Van iedereen die vandaag de dag vlees eet (de vleeseters en flexitariërs), geeft drie op de tien aan dat zij minder vlees zouden consumeren wanneer het duurder zou zijn. Bij de aankoop blijft de prijs dan ook veel belangrijker dan het keurmerk en/of de impact op het klimaat/milieu, zo blijkt uit het onderzoek. 

Ongeveer 70% van de vleeseters en flexitariërs let altijd of regelmatig op de prijs. Of het vlees biologisch geproduceerd is en welke klimaatimpact het heeft, vinden zij minder belangrijker. Daarnaast denkt 41% dat vlees slecht is voor het klimaat, dat je door vlees eten bijdraagt aan dierenleed (36%) en dat het slecht is voor je gezondheid (32%).

Dat we traditioneel ingesteld zijn in Nederland, blijkt ook uit het onderzoek. Iets meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders vindt namelijk dat een barbecue niet zonder vlees kan. Van de mensen die vrijwel elke dag vlees eten, ligt dat percentage zelfs op 70%. Van die groep vindt 19% dat ook groentes niet op de barbecue horen. 

38% eet bewust minder vlees
Van de ondervraagde Nederlanders eet 38% bewust minder vlees. Nog eens 5% is van plan om hier binnenkort mee te starten. Milieu en dierenwelzijn zijn de belangrijkste redenen om vlees te laten staan. Gezondheid sluit die top drie van redenen af. De meest genoemde reden onder flexitariërs om niet volledig vegetarisch te eten, is dat zij vlees of vis lekker vinden (32%). Flexitariërs vervangen vlees het vaakst met kant-en-klare vleesvervangers, ei, peulvruchten en noten. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde in juni de uitkomsten uit het onderzoek 'Belevingen 2020'. Daaruit bleek dat 45% van de volwassenen in Nederland flexitariër is. Oftewel: deze groep eet maximaal vier dagen per week vlees.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nederland is de grootste vleesexporteur van Europa

Nieuws CBS

Nederland is de grootste vleesexporteur van Europa

Wel of geen vlees: een eindeloze discussie?

Achtergrond Vlees

Wel of geen vlees: een eindeloze discussie?

Amerikaan betaalt straks meer in de supermarkt

Nieuws Voedselinflatie

Amerikaan betaalt straks meer in de supermarkt

Eeuwenoude varkenscyclus functioneert nog altijd

Analyse Varkensvlees

Eeuwenoude varkenscyclus functioneert nog altijd

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief