Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Dagen van de eurorally zijn nog niet geteld

8 Februari 2023 - Thomas de Caluwe

De financiële markten stellen de verwachtingen over de rentepiek in de Verenigde Staten bij. Meer verhogingen van de rente de komende periode zijn nu het vooruitzicht, na het onverwachte 'monstercijfer' in de Amerikaanse banenmarkt. Het Verenigd Koninkrijk lijkt daarbij een recessie te vermijden.

De dollar wint deze week aan kracht vanwege een onverwacht sterk 'non-farm payrolls' cijfer in de VS. Dit geeft aan hoeveel nieuwe banen er elke maand worden gecreëerd, en wordt door de Fed (en dus de markt) met argusogen gevolgd. Nieuwe banen zijn immers een barometer van hoe goed het gaat met de economie, aangezien ze (indirect) een beeld geven van hoe sterk de vraag naar goederen en diensten is. Deze vraag draagt bij tot inflatie, hetgeen de Fed met al z'n macht probeert te bevechten met aanpassingen in de rente. 

Schokgolf door de markt 
Toen op vrijdag werd onthuld dat er in januari dus 517.000 banen bijkwamen, ging het nieuws als een schokgolf door de markt. Het hele thema dat de markt heeft onderbouwd, is dat we in een periode van desinflatie zitten en een weerspannige economie past niet goed in dit plaatje. Het betekent dat de Fed nu waarschijnlijk de rente hoger moet instellen dan verwacht. Bij het rentebesluit van vorige week werd de piek ingeschat op zo'n 4,5 tot 4,75%. Na de cijfers van vrijdag werd dit bijgesteld tot 5%+. Ook het moment wanneer de Fed de rente weer gaat verlagen wordt nu later in de toekomst ingeschat. 

Op donderdag gaat Powell weer aan het speechen. Daar geeft hij mogelijk meer inzicht in hoe de centrale bank het cijfer heeft verteerd. Veel gaat ook afhangen van het inflatiecijfer voor de maand januari, dat wordt vrijgegeven volgende week dinsdag (14 februari). Van de drie beslissingen vorige week, was die van de ECB het meest onverwacht. De beloofde 0,5% werd werkelijkheid en ook de bevestiging van een soortgelijke stap in de volgende meeting werd waargemaakt. Toch was de markt niet enorm onder de indruk, en zakte de euro na de aankondiging. Dit komt omdat er niet veel duidelijkheid werd gegeven over hoe het pad eruit gaat zien na de verhoging in maart. Lagarde wees weer op de 'datagedrevenheid' voor toekomstige beslissingen. Dit klonk te wollig in de oren van de markt, die zekerheid verkiest boven alles. 

Algemene context voor de euro nog steeds heel sterk
Toch betekent het niet dat dagen van de eurodollar rally geteld zijn. De opwaartse trend is nog intact en de algemene context voor de euro is nog steeds heel sterk. Dit kan betekenen dat er op de recente dollar-zwakte wordt ingekocht. Op donderdag komen inflatiecijfers uit voor Duitsland. Hier wordt verwacht dat de dalende lijn zich doorzet. Als aangetoond door Spanje vorige week, is dit echter niet gegarandeerd. Daar ging inflatie voor de maand januari tegen alle verwachting de hoogte in vergeleken met de maand december. Moest dit ook zo zijn voor Duitsland, kunnen we ons verwachten aan euro-sterkte, aangezien de ECB dan mogelijk het beleid moet aanpassen. 

Aan de andere kant van het kanaal, eindelijk een lichtpuntje voor de Britten. Het blijkt dat de economie mogelijk heel nipt een technische recessie heeft vermeden vorig kwartaal. Dit wordt gedefinieerd als twee kwartalen met een krimpende economie. Een recessie dit jaar lijkt echter onvermijdelijk. Ondertussen verwacht Danny Blanchflower, de vorige beleidsmaker van de Bank of England dat de centrale bank wordt gedwongen om de rente sneller te verlagen dan verwacht, vanwege een aankomende huizencrisis.

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

Opinie Thomas de Caluwe

Debat schuldenplafond ondersteunt de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox