Shutterstock

Opinie Thomas de Caluwe

Centrale banken schokken de financiële markten

7 November 2022 - Thomas de Caluwe

De Amerikaanse centrale bank Fed en de Bank of England verhogen allebei de rente met 0,75 procentpunt. De dollar sloot de afgelopen week zwakker af, ondanks positieve Amerikaanse banencijfers. China houdt het strenge coronabeleid van zero-covid aan en laat teleurstellende economische data zien. 

Op woensdag besloot de Fed om de basisrente met 0,75% te verhogen, in overeenstemming met marktverwachting. In het bijbehorende statement werd gesuggereerd dat toekomstige verhogingen mogelijk lager komen te liggen. In zijn speech gaf Powell echter aan dat dit de foute interpretatie was. "We zijn nog niet in de buurt van een pauze", zei hij tijdens de persconferentie, en gooide prompt meer olie op het vuur door te stellen dat de uiteindelijke rente mogelijk hoger komt te liggen dan wat de beleidsmakers op dit moment verwachten.

U-bocht werkt door in euro-dollarkoers
De u-bocht liet zich ook voelen in de euro-dollarkoers. Na het statement steeg het paar met 1%, maar tegen de tijd dat Powell klaar was met zijn toespraak was deze winst al helemaal verdampt. Vrijdag was het weer tijd voor de vrijgave van de banencijfers voor de maand oktober in de Verenigde Staten. Deze kwamen hoger binnen dan verwacht (261k ten opzichte van 200k consensus). Ook het cijfer voor september werd hoger bijgesteld. Een goed cijfer wordt vaak geïnterpreteerd als dollar-positief. De logica is dat een sterke economie de Fed meer bewegingsvrijheid geeft om renteverhogingen door te voeren.

Toch zwakte de dollar paradoxaal sterk af. Dit ligt aan de secundaire data die werden vrijgegeven. Zo steeg de werkloosheidsgraad van 3,5% in september naar 3,7% in oktober en stegen de lonen maand-op-maand relatief minder. Een verkrappende arbeidsmarkt kan betekenen dat een kleinere renteverhoging van 0,5% wordt gekozen in december.  

Een Britse recessie van twee jaar lang
De Engelse centrale bank verhoogde de rente net als haar Europese en Amerikaanse soortgenoten met 0,75 procentpunt Toch verzwakte het pond naar het laagste niveau sinds midden oktober. Andrew Bailey, de baas van de Bank of England, gaf aan dat de economie afstevent op een recessie van twee jaar lang, de zwaarste sinds een eeuw. Ook nam Bailey het tegenovergestelde standpunt in ten opzichte van Powell, door te zeggen dat financiële markten de toekomstige rente te hoog inschatten. Britse bank HSBC schat nu in dat de rente gaat pieken op 3,75% (in plaats van 4,25% die ze eerder verwachtten).

De Bank of England komt hierbij aan een kruispunt te staan vergeleken met de Fed en ECB. Die laatsten blijven herhalen dat ze de rente blijven verhogen, zelfs al gaat dit leiden tot een recessie. In Engeland heeft een hoge rente ook een buitenmaats effect op de huizenmarkt. Een hypotheeklening met variabele terugbetaling is immers heel populair en de 2,2 miljoen huishoudens met zo'n regeling zien hun kosten nu enorm oplopen. Dit maakt de evenwichtsoefening voor de Britse overheid heel precair. Jeremy Hunt, de minister van Financiën, heeft aangegeven dat er heel wat moet worden bezuinigd op openbare diensten. Als dit ingrijpend wordt, zet het mogelijk nog meer druk op de Britse economie (en bij verlenging het pond)

Corona laat een spoor in Chinese economie achter
Wat internationaal verder opviel, was dat China besloot om hun zero-Covid beleid aan te houden. Het gerucht deed de ronde dat de Chinese communistische partij van standpunt ging veranderen. Het land maakt echter de grootste uitbraak mee sinds mei. De impact op de economie laat zich steeds meer voelen. Zowel de import- als exportcijfers waren zwakker dan verwacht in oktober, de eerste keer dat beide tegelijk 'vielen' sinds 2020. De zwakke yuan was blijkbaar niet genoeg om Chinese exporteurs te ondersteunen. Zo krompen de uitgaande verschepingen met 0,3% in vergelijking met het jaar daarvoor en misten zij het de voorspellingen van analisten (die hadden een verhoging met 4,3% verwacht). 

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

Opinie Thomas de Caluwe

Debat schuldenplafond ondersteunt de dollar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden