Shutterstock

Opinie Kees Maas

Grondstoffenmarkt heeft de bovenkant gezien

1 Juni 2022 - Kees Maas3 reacties

Nog nooit waren de prijzen van grondstoffen wereldwijd zo hoog als in dit huidige tijdperk. De Bloomberg Commodity Index staat al maanden op een record hoog niveau, waar de prijzen van energie, metaal en agrarische grondstoffen over elkaar heen buitelen in het vormen van prijspieken. 

Grondstoffen vormen dan ook het enige segment waar je als belegger of speculant in had moeten zitten het afgelopen half jaar. Aandelen, obligaties, valuta's en zelf crypto's lieten dalingen zien, terwijl de grondstofprijzen bullish werden opgejaagd tot grote hoogten. Voor een deel is duidelijk dat de onderliggende waarde van grondstoffen is veranderd. De start van de coronapandemie en vervolgens de enorme boost van de economie, gevolgd door de verschrikkelijke oorlog in de Oekraïne. Deze externe oorzaken hebben voor disruptie in de markt gezorgd, waardoor de markt enorme pieken liet zien. Toch is het niet alleen de onderliggende waarde en de logistieke problemen die ervoor zorgen dat de prijzen nieuwe records breken. 

Bron: Bloomberg

Investeringsgeld vloeit rijkelijk
Ook investeringsgeld vloeit rijkelijk de grondstoffenmarkten binnen. Investeerders worden aangetrokken door de snelle prijsstijgingen, maar ook de bescherming van inflatie drijft fondsbeheerders naar de grondstoffen. Uit cijfers van Wall Street blijkt dat er nog nooit zoveel geld is omgegaan op de grondstofmarkten. Alleen in april liep er al US $21,4 miljard nieuw geld deze markten binnen. Dat soort grote hoeveelheden geld kan nooit zonder gevolgen zijn voor de markten. Dat geldt voor crypto-, aandelen- en zeker ook voor grondstofmarkten, omdat dit fysieke markten zijn waarbij ook daadwerkelijk de grondstof kan worden geleverd of ontvangen.

Blijkbaar is geld zich dus aan het verplaatsen van aandelen en obligaties naar grondstoffen. Daarbij komt een beroemde uitspraak van Warren Buffet boven drijven, die ooit vertelde dat als de taxichauffeur over bepaalde aandelen begon, hij deze altijd onmiddellijk uit zijn portefeuille verkocht. Simpelweg met als reden: als het publiek ook gaat deelnemen in de markt, zit deze altijd dicht tegen zijn top aan. Of dat nu ook het geval is, is moeilijk te zeggen. Als het gaat om agrarische grondstoffen hebben we eerder snelle prijsstijgingen gezien. Het meest recent was de Arabische lente, waarin de grondstoffenmarkt op hol sloeg. Graan tikte toen een nieuwe record aan en ook andere agrarische grondstoffen lieten kort grote pieken zien.

Hoge prijzen tegen hoge prijzen
Dit was echter van relatief korte duur. Omdat toen de regel op ging: de beste manier om hoge prijzen te bestrijden, zijn hoge prijzen. De hoge graanprijzen stimuleerden de boeren over de gehele wereld om er een tandje bij te zetten. Om elk hoekje van hun land in te zaaien, om te investeren in meer kunstmest, om meer gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en om nog efficiënter te produceren door te investeren. Het kon economische rendabel zijn om dit te doen. Daarmee kon relatief snel de markt ook weer afkoelen. Ter illustratie: 10% meeropbrengst per hectare wereldwijd door investering in de productie, maakt een enorm verschil aan de aanbodzijde.

Feitelijk de enige markt waar dit effect is te zien, is de oliemarkt. De OPEC besluit gezamenlijk om de pompen iets harder te laten draaien of om onaangeroerde olievelden te ontginnen. Bovendien zien we dat veel mensen op zoek gaan naar alternatieve ingrediënten voor hun voedsel , maar ook voor het voer van dieren als melkkoeien. Meer gras, minder krachtvoer, anders samengesteld krachtvoer, meer gebruik van afvalresten, enzovoort. Dat geldt ook voor de melkmarkt, waarin melkveehouders bij hoge melkprijzen de koe meer voeren of langer een koe aanhouden voor het melken. Omdat het rendabel is om dit te doen.

Alle rode vlaggen uitgestoken
Groei van aanbod heeft als gevolg dat de markt weer gaat zakken of normaliseren, tot deze weer in balans is. Of dat nu ook het geval is, moet nog blijken, doordat de investering van boeren om meer te produceren nog nooit zo hoog is geweest. Prijzen voor kunstmestprijzen en diervoer ingrediënten liggen op een record hoog niveau. Toch kan de oude wet van 'hoge prijzen helpen tegen hoge prijzen' nog steeds gelden, simpelweg omdat de investering voor een boer nog steeds in verhouding is met een hogere opbrengst.

Feitelijk zijn alle rode vlaggen uitgestoken. Dat de bullish-markt wel eens op zijn top kan zijn en dat de bear het over kan nemen. Vreemd geld in een markt en meer stimulatie voor een hogere productie zijn de ingrediënten voor het kantelen van de prijzen. Dat er natuurlijk nog een hele rits externe factoren meespelen, zoals weersomstandigheden en geopolitieke maatregelen, is vanzelfsprekend. Maar moet je daar dan op speculeren………..

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Reacties
3 reacties
Abonnee
Exit 1 Juni 2022
Laten we het hopen dat de bovenkant gezien is, want nog hogere voedselprijzen zullen de wereld nog verder ontwrichten.
Abonnee
van eerd 1 Juni 2022
maas heeft hier een punt. al het slechte nieuws is al verwerkt in de prijs.
Abonnee
dorestein 1 Juni 2022
en de graanmarkt stort in vandaag................toeval
U kunt niet meer reageren.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden