Shutterstock

Opinie Joost Derks

Zet je schrap voor een nieuwe energiecrisis

30 September 2021 - Joost Derks

In Nederland is de benzineprijs opgelopen tot bijna €2 per liter. Maar in Groot-Brittannië hebben ze heel andere problemen. In dat land is bij veel tankstations zelfs helemaal geen brandstof meer te krijgen, terwijl de ene na de andere aardgasleverancier failliet gaat.

De benzineprijs ligt ruim een derde hoger dan in het voorjaar van 2020. Voor een volle tank van 50 liter lopen de extra kosten op tot ongeveer €25. De belangrijkste reden voor dat verschil is de flinke stijging van de olieprijs. Enkele dagen geleden werd een vat Brent olie voor het eerst sinds ruim drie jaar verhandeld voor meer dan $80.

Een belangrijke reden voor de oplopende olieprijs is een groeiende energievraag, als gevolg van het op gang komen van de wereldeconomie. Het aanbod neemt juist een stuk minder snel toe. De kans is klein dat daar verandering in komt tijdens de OPEC-bijeenkomst van volgende week. Veel olieproducerende landen voelen er weinig voor om de productie nu al op te schroeven en daarmee het risico te lopen dat de prijs straks weer keldert.

Geen benzine te krijgen
Nergens laten de olieproblemen zich zo hevig voelen als in Groot-Brittannië. In dat land zat maar liefst 50% tot 90% van alle tankstations zonder brandstof, volgens brancheorganisatie PRA. Die tekorten hebben echter niets te maken met de hoge olieprijs. Er zijn in het land simpelweg te weinig vrachtwagenchauffeurs om de benzinestations te bevoorraden. Als gevolg van strengere regels na Brexit hebben naar schatting 20.000 buitenlandse chauffeurs ervoor gekozen om terug te keren naar hun thuisland. Het tekort werd uitvergroot doordat veel truckers op leeftijd er door de corona-uitbraak voor kozen om met pensioen te gaan, terwijl lockdownmaatregelen het lastig maakten om een groot rijbewijs te halen.

Faillissementsgolf
De 5.000 tijdelijke visums die zijn toegezegd aan buitenlands chauffeurs, vormen slechts een druppel op de gloeiende plaat. Dat geldt ook voor de toezegging van premier Boris Johnson om desnoods het leger in te zetten. Deze maatregelen zijn er vooral op gericht om de hamsterwoede van de Britse bevolking te beteugelen. Minstens zo zorgwekkend als de benzinetekorten bij de pomp, zijn de problemen bij Britse aardgasleveranciers. Woensdag kondigden Igloo Energy, Enstroga en Symbio hun faillissement aan. Sinds begin augustus zijn al tien nutsbedrijven omgevallen. De stijgende gasprijzen en het aanbreken van het energie-intensieve winterseizoen maken het voor de overgebleven partijen lastiger om zowel hun eigen klanten als die van de verdwenen leveranciers van stroom en aardgas te voorzien.

Oliemunten: stilte voor de storm?
Het ziet ernaar uit dat Britten de komende tijd een stuk meer kwijt zijn aan energiekosten. Dat geld kunnen ze niet aan andere zaken uitgeven, zodat de consumptie- en economische groei mogelijk wat tegenvallen. Op valutamarkten heeft het pond de afgelopen dagen flink terrein verloren ten opzichte van de euro en vooral de dollar. Aan de andere kant zit er nog opvallend weinig beweging in olievaluta's, zoals de Canadese dollar, Noorse kroon en Russische roebel. Maar daar komt mogelijk verandering in tijdens de aanloop naar de OPEC-bijeenkomst.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Een Zwitserse valutaverrassing

Opinie Joost Derks

Frankrijk kiest, euro verliest

Opinie Joost Derks

De riskante meesterzet van de Zweedse centrale bank

Opinie Joost Derks

Hoe snel bouwt de pondstress zich op?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden