Shutterstock

Opinie Joost Derks

Fijne valuta meevallers bij verre reis. Hoe komt dat?

14 Mei 2021 - Joost Derks

Het nieuws dat de grens weer opengaat voor vakantiegangers, ontlokte een stormloop op boekingen voor Zuid-Europese campings en bungalows. Voor wie liever wat verder reist voor een tropisch uitje in het najaar, ligt er een fijne (valuta) meevaller in het verschiet.

Een paar weken vakantie vieren is een goede manier om het nare gevoel van avondklokken en lockdown-maatregelen weg te spoelen. Voor veel Nederlanders is geld niet het struikelblok om er lekker tussenuit te gaan. We konden maandenlang nauwelijks de deur uit en kregen hierdoor nauwelijks de kans om geld uit te geven. Dat is ook duidelijk te zien aan de spaarberg van Nederlandse huishoudens.

Die groeide sinds begin 2020 met meer dan €30 miljard tot maar liefst €400 miljard. En dankzij de versoepelingen die eraan zitten te komen, is corona straks ook niet meer een reden om thuis te blijven. Naar verwachting vieren miljoenen Nederlanders de zomervakantie straks in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal. Maar het kan ook geen kwaad om eens te kijken of het een optie is om in de winter de tropische zon op te zoeken.

Euro een stuk meer waard
De gespaarde euro's zijn namelijk in verre landen namelijk een stuk meer waard dan voor de pandemie. De Turkse lira is bijvoorbeeld in de afgelopen 15 maanden met 35% gedaald en het Egyptische pond ging met bijna 10% onderuit. Ook valuta's van populaire bestemmingen in Azië en Latijns-Amerika leverden terrein in: -10% voor de Thaise baht en -16% voor de Mexicaanse peso.

De beleggingswereld kijkt door een heel andere bril naar de koersbewegingen van deze munten dan vakantiegangers. Achter de koersdalingen gaat namelijk veel meer schuil dan het stilvallen van de toeristensector – die in veel landen een belangrijke economische motor is. Met name de oplopende inflatie in de Verenigde Staten is een reden waarom de valuta's van opkomende landen volgens veel specialisten weer onder druk komen te staan.

Slecht voor opkomende markten
Als de Federale Reserve de rente verhoogt om die inflatie in te dammen, kan dat de dollar een impuls geven. Een hogere rente maakt het namelijk aantrekkelijker voor investeerders om hun vermogen in een bepaalde munt aan te houden. En een hogere dollar is slecht nieuws voor bedrijven en overheden uit opkomende markten, die leningen in Amerikaanse munten hebben uitgeschreven. Ook het economisch beleid van opkomende landen speelt mee bij de dalende valutakoersen.

In maart ging de Turkse lira bijvoorbeeld in één klap met 15% onderuit, nadat premier Tayip Recep Erdoğan de directeur van de centrale bank ontsloeg. De enige reden was dat die man zijn werk wilde doen: de rente verhogen om de inflatiestijging in te dammen. Zonaanbidders en andere reizigers hebben geen boodschap aan dit soort beslissingen. Voor deze groep is het vooral goed nieuws dat de waarde van hun euro's de komende tijd mogelijk nog wat verder stijgt ten opzichte van verre vakantie-valuta's.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

De yen gaat een onzekere toekomst tegemoet

Opinie Joost Derks

Goedkope vakantie in Zweden en Noorwegen

Opinie Joost Derks

Verkiezingsspanning laat het pond koud

Opinie Joost Derks

Alle ballen nu op Oost-Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden