Shutterstock

Opinie Joost Derks

Liever bitcoin of britcoin als digitale munt?

23 April 2021 - Joost Derks

Steeds meer centrale banken kijken of ze een eigen cryptomunt kunnen ontwikkelen. Maar voor het echt zover komt, moeten eerst wat hoge hordes op het gebied van privacy en duurzaamheid worden genomen.

Het lijkt de perfecte bliksemafleider van de slepende onderhandelingen over de invulling van de brexit: de britcoin. Zo omschreef de Britse minister van financiën Rishi Sunak het initiatief om samen met de Bank of England een digitale munt te ontwikkelen. Als eerste wordt in kaart gebracht welke kansen en risico's er aan een eigen cryptomunt zitten. Hoewel de britcoin deze week veel aandacht kreeg, zijn andere centrale banken al veel langer bezig met het ontwikkelen van een digitale munt. Een van de grote voordelen is dat ze hierdoor een directe greep krijgen op de economie.

Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om rechtstreeks geld naar consumenten te sluizen, zonder tussenkomst van banken. Dat is handig als de economie een flinke boost nodig heeft, bijvoorbeeld na een schokmoment zoals een virusuitbraak. Ook kunnen uitkeringen en toeslagen rechtstreeks naar huishoudens worden overgemaakt. Dat klinkt heel mooi, totdat je bedenkt dat de cryptomunten van centrale banken een digitaal spoor achterlaten.

Privacy en CO2
Instanties kunnen zien waar je je geld aan uitgeeft - en misschien zelfs bepaalde opties uitsluiten. Een overheid zou bijvoorbeeld kunnen bepalen dat een uitkering niet gebruikt mag worden voor de aanschaf van sterke drank. In een democratisch land zoals Nederland stuit een dergelijke aanpak ongetwijfeld op felle weerstand. Maar het is de vraag hoe dat loopt in andere landen waar minder waarde wordt gehecht aan privacy. Een goed voorbeeld is China, waar de centrale bank overigens al meer cryptopatenten verzameld heeft dan alle andere centrale banken samen.

De grote klimaatimpact is in potentie een nog groter nadeel van de uitgifte van digitale munten door centrale banken. Het afhandelen van alle transacties kost namelijk heel veel computerkracht. De bitcoin-industrie verbruikt bijvoorbeeld evenveel elektriciteit als een land zoals Zweden of de Oekraïne, becijferde de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. Naar schatting komt daarbij evenveel CO2 vrij als een megastad zoals Londen jaarlijks uitstoot. Zolang daarvoor geen oplossing gevonden wordt, ligt de introductie van een cryptomunt door een centrale bank nog jaren in de toekomst.

Wat doet de dollar?
Overigens gaat de opkomst van nieuwe digitale munten niet ten koste van de dynamiek op de valutamarkt. Ook in de toekomst rekenen we met euro's af en blijven de wereldwijde valutastromen bestaan. Wat betreft dat laatste, gebeurt er deze tijd overigens meer dan genoeg. Het Britse pond heeft na maart een stap terug gedaan in de aanloop naar de Schotse parlementsverkiezingen op 6 mei. En ook de dollar staat onder druk. De komende dagen bereikt de stroom Amerikaanse eerstekwartaalcijfers een hoogtepunt. Het wordt heel interessant om te horen wat het bedrijfsleven verwacht van de economie zodra de pandemie echt onder controle komt.  

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

De yen gaat een onzekere toekomst tegemoet

Opinie Joost Derks

Goedkope vakantie in Zweden en Noorwegen

Opinie Joost Derks

Verkiezingsspanning laat het pond koud

Opinie Joost Derks

Alle ballen nu op Oost-Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden