Shutterstock

Nieuws Financieel

Economische groei komt dit jaar net boven nul uit

18 December 2023 - Linda van Eekeres

De oververhitte economie koelt af. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar kromp het bruto binnenlands product (bbp) op kwartaalbasis, maar over het hele jaar 2023 komt de economische groei net boven nul uit. Het bbp stijgt volgens de Najaarsraming van De Nederlandsche Bank (DNB) die vandaag is gepubliceerd namelijk met 0,1%. 

Vorig jaar was er nog sprake van inhaalgroei na de pandemie van 4,4%. De economie herstel de komende jaren, al stijgt het bbp naar verwachting in 2024 ook niet fors met 0,3%. Voor 2025 wordt een economische groei van 1% verwacht.

De beperkte economische groei van dit jaar komt volgens DNB 'vooral doordat de bestedingen worden afgeremd door de hoge inflatie en de scherp gestegen rente'. "Daarnaast is wereldwijd het monetaire beleid verkrapt en krimpt de wereldhandel, waardoor de Nederlandse uitvoer afneemt."

In 2024 wordt herstel van de economie verwacht doordat de overheid meer besteedt. Ook krijgen huishoudens wat meer te besteden doordat de lonen meer omhoog gaan dan de inflatie (die afneemt). De lonen stijgen gemiddeld hard, met 5,9% dit jaar en 5,7% in 2024. Daarnaast ondersteunen koopkrachtmaatregelen de consumptie van huishoudens.

In 2025 trekt de economische groei volgens de centrale bank verder aan, grotendeels door de binnenlandse bestedingen. "De wereldhandelsgroei blijft echter laag, zodat de uitvoer slechts heel beperkt groeit."

Inflatie neemt sneller af dan verwacht
De inflatie daalt sneller dan verwacht en gaat volgens de centrale bank de komende jaren richting het gewenst niveau van 2%. Over dit jaar is de inflatie nog wel 4,1%. De krapte op de arbeidsmarkt neemt iets af. Er wordt nog steeds veel personeel gezocht, maar de werkloosheid neemt een beetje toe van 3,6% van de beroepsbevolking tot 4% in 2024.

Aanbevelingen aan politiek
De Nederlandsche Bank doet twee aanbevelingen aan de overheid. De eerste is om begrotingsdiscipline te hanteren, omdat het anders niet lukt om het begrotingstekort te beperken tot 2% aan het einde van de komende kabinetsperiode. De tweede beleidsaanbeveling is om de voordelen van internationale handel en samenwerking expliciet mee te wegen in beleidskeuzes. Een alternatief scenario in de raming toont aan dat wanneer de wereldhandel afneemt, risicopremies toenemen en de olieprijs stijgt, dit ten koste gaat van economische groei en welvaart in Nederland. "Daarnaast laat een recente DNB Analyse over geo-economische fragmentatie zien dat de Nederlandse economie gevoeliger is dan de Europese voor verstoringen in waardeketens en toenemende handelsbeperkingen, en dat de Europese interne markt deze negatieve effecten kan verzachten", aldus de Najaarsraming.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden